Fabryki smaku Odcinek 21 (Sezon 4) - Orzech do zgryzienia
Food factory, Kanada
Streszczenie odcinka
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. "Dziś serwujemy: masło orzechowe według słynnego przepisu, bakłażany pod parmezanem, łuskane pistacje i batonik do kina." "Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych." "Przestawimy firmę z Arkansas, która od 1933 roku doskonali swój słynny przepis na masło orzechowe. Zajrzymy do fabryki w Kalifornii, z której codziennie wyjeżdżają ciężarówki pełne słynnego włoskiego dania - bakłażana pod parmezanem. Zobaczymy, jak 3 miliony torebek z łuskanymi solonymi pistacjami zjeżdża codziennie z linii produkcyjnej. Poznamy idealnego towarzysza nocnych maratonów filmowych - czekoladowy batonik pełen chrupiących chipsów z tortilli i cukierków."
Czas trwania:30 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny