Fabryki smaku Odcinek 22 (Sezon 4) - Skuś się na miso
Food factory, Kanada
Streszczenie odcinka
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. "Dziś w menu: migdały w cukrowej skorupce, 15 tysięcy bajgli, wyjątkowa mieszanka przekąsek, koncentrat zupy miso na 6 miliardów filiżanek." "Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych." "Produkcja migdałów w cukrowej skorupce to trwający 10 godzin, żmudny proces - ale jakie pyszne daje efekty! Odwiedzimy piekarnię, w której co godzinę wypieka się 15 tysięcy bajgli. Wybierzemy się także do kalifornijskiej fabryki, gdzie co roku produkuje się ponad 200 tysięcy kilogramów mieszanki przekąsek, w której skład wchodzą słodkie pianki, czekolada i krakersy. Na koniec sprawdzimy, gdzie wytwarza się taką ilość koncentratu miso rocznie, by wystarczyło na ponad 6 miliardów misek zupy."
Czas trwania:30 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny