Krótka historia jedzenia Odcinek 3 - Morska spiżarnia
Eat: the Story of Food, Wielka Brytania 2015
Streszczenie odcinka
Bogate w białko i kwasy tłuszczowe owoce morza uratowały ludzkość przed wyginięciem, karmiły wikingów, dały nadzieję aliantom podczas dwóch wojen światowych i nieustannie dostarczają nam cennych składników odżywczych. Ryby takie jak dorsz i tuńczyk ukształtowały całe epoki w dziejach ludzkości, ale niezrównoważone praktyki sprawiają, że musimy na nowo zdefiniować nasze cele. Zmienić podejście i znaleźć innowacyjne sposoby połowu i przetwarzania darów morza, a nie kreować niezdrowy popyt na jeden gatunek. Nowe technologie pozwalają na hodowlę ostryg, omułków i glonów, która jest nie tylko zrównoważona, ale także pozytywnie wpływa na środowisko. Przygotujcie się! Już niedługo na naszych stołach na stałe zagoszczą glony.
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny