Krótka historia jedzenia Odcinek 6 - Grzeszne przyjemności

Eat: The Story of Food, USA 2014

Streszczenie odcinka

"Żywność wysoko przetworzona zupełnie nie przypomina tego, co jedli nasi przodkowie. Pojawiła się stosunkowo niedawno. W okresie międzywojennym powstały słynne mielonki w puszkach o nazwie SPAM. W czasie II wojny światowej opracowano nowe technologie przetwarzania żywności, którą wykorzystywano w racjach żołnierzy. Impulsem dla przemysłu spożywczego był też moment, kiedy kobiety zaczęły pracować zawodowo. Wtedy szybkie i łatwe do przygotowania posiłki stały się koniecznością. Obecnie zalewa nas żywność wysoko przetworzona. Budzi ona kontrowersje ze względu na wysoką zawartość cukru, tłuszczu i soli. To, czy pozostaniemy przy takiej diecie, może być kluczowe dla naszej przyszłości."

Czas trwania:50 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Krótka historia jedzenia w telewizji

Galeria

Grzeszne przyjemności
Grzeszne przyjemności
Grzeszne przyjemności
Grzeszne przyjemności
Grzeszne przyjemności
Grzeszne przyjemności
Grzeszne przyjemności
  • Grzeszne przyjemności
  • Grzeszne przyjemności
  • Grzeszne przyjemności
  • Grzeszne przyjemności
  • Grzeszne przyjemności
  • Grzeszne przyjemności
  • Grzeszne przyjemności