Krótka historia jedzeniaOdcinki Krótka historia jedzenia Streszczenia odcinków Eat: The Story of Food, USA 2014 Sezon 1 Odcinek 6 (Sezon 1) - Grzeszne przyjemności Jedzenie leży u podstaw większości ludzkich działań. Twórcy pokazują ewolucyjne zmiany w sposobie żywienia, jakie następowały w historii ludzkości. Odcinek 5 (Sezon 1) - Gorączka cukru Człowiek od zawsze robił wszystko, by zaspokoić swój ogromny apetyt na słodycze. Cukier pomógł zbudować imperia, a nawet stał się paliwem napędzającym rewolucję przemysłową. Odcinek 4 (Sezon 1) - Żywieniowe rewolucje Jedzenie leży u podstaw większości ludzkich działań. Twórcy pokazują ewolucyjne zmiany w sposobie żywienia, jakie następowały w historii ludzkości. Odcinek 3 (Sezon 1) - Morska spiżarnia Jedzenie leży u podstaw większości ludzkich działań. Twórcy pokazują ewolucyjne zmiany w sposobie żywienia, jakie następowały w historii ludzkości. Odcinek 2 (Sezon 1) - Ciężki kawałek chleba Jedzenie leży u podstaw większości ludzkich działań. Twórcy pokazują ewolucyjne zmiany w sposobie żywienia, jakie następowały w historii ludzkości. Odcinek 1 (Sezon 1) - Mięsożercy Jedzenie leży u podstaw większości ludzkich działań. Twórcy pokazują ewolucyjne zmiany w sposobie żywienia, jakie następowały w historii ludzkości. Odcinek 6 - Grzeszne przyjemności "Żywność wysoko przetworzona zupełnie nie przypomina tego, co jedli nasi przodkowie. Pojawiła się stosunkowo niedawno. W okresie międzywojennym powstały słynne mielonki w puszkach o nazwie SPAM. Odcinek 5 - Gorączka cukru "Człowiek od zawsze robił wszystko, by zaspokoić apetyt na słodycze. Cukier pomógł zbudować imperia, a nawet stał się paliwem napędzającym rewolucję przemysłową. Odcinek 4 - Żywieniowe rewolucje "Krzysztof Kolumb, Julia Child, Clarence Birdseye - to niektóre z charyzmatycznych postaci, które ukształtowały nasze zwyczaje żywieniowe. Wpłynęli nie tylko na to, co jemy, lecz także na całe dzieje ludzkości. Odcinek 3 - Morska spiżarnia "Bogate w białko i kwasy tłuszczowe owoce morza uratowały ludzkość przed wyginięciem, karmiły wikingów, dały nadzieję aliantom podczas dwóch wojen światowych i nieustannie dostarczają cennych składników odżywczych. Odcinek 2 - Ciężki kawałek chleba "Zboże - kiedy odkryliśmy, jak je uprawiać i przetwarzać, powstało rolnictwo. Dzięki niemu mogliśmy porzucić życie myśliwych i zbieraczy, osiedlić się i stworzyć rodziny, które dały początek najwcześniejszym formom cywilizacji. Odcinek 1 - Mięsożercy "Historia mięsa - to dzięki niemu jesteśmy ludźmi. Powiększyło nasze mózgi, skurczyło jelita. Sprawiło, że zostaliśmy myśliwymi. Ukształtowało nasze rodziny. A hamburgery dały nam marzenia. Krótka historia jedzenia w telewizji Poniedziałek 05.09.2022 13:00 Odcinek1 Sezon1 Nat Geo People Poniedziałek 05.09.2022 13:30 Odcinek2 Sezon1 Nat Geo People Wtorek 06.09.2022 13:00 Odcinek3 Sezon1 Nat Geo People Wtorek 06.09.2022 13:30 Odcinek4 Sezon1 Nat Geo People Środa 07.09.2022 13:00 Odcinek5 Sezon1 Nat Geo People Środa 07.09.2022 13:30 Odcinek6 Sezon1 Nat Geo People Czwartek 08.09.2022 12:00 Odcinek1 Sezon1 Nat Geo People Czwartek 08.09.2022 12:30 Odcinek2 Sezon1 Nat Geo People Poniedziałek 12.09.2022 12:00 Odcinek3 Sezon1 Nat Geo People Poniedziałek 12.09.2022 12:30 Odcinek4 Sezon1 Nat Geo People Wtorek 13.09.2022 12:00 Odcinek5 Sezon1 Nat Geo People Wtorek 13.09.2022 12:30 Odcinek6 Sezon1 Nat Geo People Pokaż więcej Pokaż mniej Podobne programy Wojny magazynowe: Kanada Owcze szaleństwo Polowanie na myśliwego Zagadkowe zgony Policja dla zwierząt w RPA Pogotowie ratunkowe dla zwierząt Polskie prywatne zbrodnie Bliźniacze zło Anatomia głupoty według Richarda Hammonda Ślubny salon marzeń