Mali kucharze mieli przed sobą arcy trudne zadanie. W restauracji w Krakowie uczestnicy musieli przygotować lunch dla 40 osób. Kapitanami dwóch drużyn byli zwycięzcy poprzedniej konkurencji - Natalia i Kuba. Kapitanowie musieli rozpoznać - za pomocą smaku i węchu - jak najwięcej przypraw. ten, kto wygrał to zadanie mógł wybrać, której drużynie będzie przewodzić. Przy pierwszym podejściu był remis. Kminek pogrążył oboje kucharzy. W dogrywce było podobnie - tym razem zmylił ich majeranek. Za trzecim razem więcej przypraw odgadła Natalia, która zdecydowała się przewodzić drużynie czerwonej - Luizie i Karolowi. Kuba był w drużynie niebieskiej - z Zuzią i Mateuszem. Do przygotowania były 2 przekąski oraz 2 dania główne.
Na uczestników czekała niespodzianka. Do jury dołączył szef kuchni restauracji, w której konkurencja się odbywała, Michał Zakrajewski. Goście byli zadowoleni z dań, jakie otrzymali. Ich oceny zdecydowały o tym, która ekipa zwyciężyła. Dania próbowali też jurorzy. Okazało się, że przy przystawkach był remis, natomiast daniem głównym zwyciężyła drużyna czerwonych!
CZYTAJ TAKŻE:
Wygrana drużyna zdecydowała o tym, co będzie tematem kolejnej konkurencji. Gra toczyła się o bardzo wysoka stawkę – półfinał programu MasterChef Junior! Wcześniej jednak czekała na nich niespodzianka - trzy tajemnicze skrzynki. Pod nimi byli... jurorzy! - Będziecie gotować juror! - zażartował Michel Moran. Ania wytłumaczyła jednak, że zadanie eliminacyjne jest związane z dotykiem. Do wyboru były składniki kuchni francuskiej: podroby, owoce morza i sery. Czerwoni wybrali owoce morza.
Natalia zrobiła przegrzebki w sosie kolendrowo-śmietanowym. - Jestem z ciebie bardzo, bardzo dumna. Doskonałe danie - skomentowała Ania Starmach. Kuba przygotował kalmara z sosem pomarańczowo-miętowym z puree z groszku. - Ten kalmar jest perfekcyjny. Wielka robota - stwierdził Michel Moran. Przegrzebki nieopodal krzaczka to danie Zuzi, za które dziewczynka zebrała same pochwały od jurorów. Karol przyrządził przegrzebki w muszlach z winem, szpinakiem i papryczkami chilli zapiekanymi pod serem. - To nie jest twoje najlepsze danie, ale jest smaczne - zaznaczył Mateusz Gessler. Przegrzebek w szynce parmeńskiej należał do Luizy, która niestety nie zdążyła dokończyć dania. Mateusz przygotował przegrzebki w muszlach w sosie i puree z kalafiora. Jurorzy nie byli zachwyceni - danie było zdecydowanie za ostre. Konkurencję wygrał Kuba.
W 8. ODCINKU "MASTERCHEF JUNIOR" ODPADLI LUIZA BAAZIZ I MATEUSZ TRUSZKIEWICZ!
