Okrasa łamie przepisy Odcinek 172 - Opolskie potrawy wigilijne
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Tym razem Karola Okrasa zabierze widzów do Opola. To piękne miasto założone 800 lat temu przez księcia piastowskiego Kazimierza, z uwagi na swe położenie nad Odrą jest nazywane śląską Wenecją. To miejsce, w którym jak w tyglu, miesza się wiele kuchni regionalnych. Mieszały się wpływy czeskie, niemieckie, ale przede wszystkim królowała tu kuchnia śląska. Najbardziej znanym śląskim daniem jest rolada ze śląskimi kluskami i modrą kapustą. Ale wiele typowych dla regionu potraw zachowało się w tradycji wigilijnej. Trudno sobie wyobrazić opolski stół wigilijny bez tradycyjnego śląskiego kołocza, moczki, makówek czy harynek w cebulowej zołzie. Po II wojnie światowej te śląskie specjały zostały wzbogacone przez przybywających na te tereny przesiedleńców ze Wschodu, o takie potrawy jak choćby kutia. Karol Okrasa ruszy statkiem na przejażdżkę po Odrze i opowie widzom o opolskich tradycjach wigilijnych. Na płynącym przez Opole statku Karol przyrządzi dwie potrawy: kwaśną siemieniotkęgrzybową, harynki w spalonej zołzie cebulowej, czyli śledzie w cebulowym sosie.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny