Okrasa łamie przepisy Odcinek 350 - Kuchnia polska. Trzy kotlety

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa wyrusza do Kotliny Kłodzkiej. by w jesiennym otoczeniu przygotować dla widzów trzy - jakże różne kotlety. Sama nazwa pochodzi od francuskiego słowa cotelette lub włoskiego costoletta, oznaczającego żeberka. Dawniej mówiono, iż aby kawałek mięsa mógł być nazwany kotletem, musi być połączony z kością, a taki bez kości to był sznycel. Kotlety są potrawą najczęściej mięsną, choć znane są także odmiany wegetariańskie czy rybne. Przygotowuje się je w ten sposób, że kawałek mięsa lub uformowany z masy kotlecik smażony jest na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. W kuchni polskiej niezwykłą popularnością zawsze cieszyły się kotlety mielone oraz kotlety schabowe. Te ostatnie podawano zarówno z kością jak i bez kości, często z ziemniakami i kiszoną kapustą. Inne rodzaje kotletów to kotlety pożarskie czy uchodzące za niezwykle eleganckie w czasach PRL - u kotlety de volaille. Choć kotlet schabowy uchodzi za danie arcypolskie, w rzeczywistości nie jest potrawą, która powstała w Polsce. Jest to bowiem spolszczona wersja słynnego sznycla wiedeńskiego, który z kolei także wywodzi się od włoskiego cotoletta alla milanese. Słowem, choć wynalazca kotleta ukrywa się gdzieś głęboko w mrokach dziejów, to do dziś po kotlety najprzeróżniejszych odmian sięgamy ze smakiem. A jakie kotlety przygotuje dla widzów nasz kucharz? Propozycje dań: 1/Panierowane kotleciki z polędwiczki wieprzowej z kolorowym "makaronem" z warzyw; 2/ Stek z wołowego antrykotu z kością, tzw. tomahawk podany z pieczonymi porami i konfiturą z cebuli; 3/ Kotlety z jajek z grzybami w panierce z grzanek.

Czas trwania:35 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety
  • Kuchnia polska. Trzy kotlety