Okrasa łamie przepisyOdcinki Okrasa łamie przepisy Streszczenia odcinków Polska 2024 Odcinek 254 - Lubelskie cebularze Podczas kolejnej wyprawy kulinarnej Karol Okrasa wyruszy na Lubelszczyznę i opowie widzom o jednym z najbardziej znanych przysmaków regionalnych. Pierwsze wzmianki o cebularzach sięgają XIX stulecia. Odcinek 253 - Mielone, ale rybne Okrasa wyrusza na Mazury. Zaprasza widzów na mielone, nie będą to jednak kotlety wieprzowe ani wołowe hamburgery. Kucharz przygotuje dania z mielonego mięsa świeżych ryb słodkowodnych. Odcinek 252 - Konfitura z zielonych orzechów Karol Okrasa zaprezentuje niezwykły i bardzo rzadko spotykany przysmak - konfiturę z zielonych orzechów. Przyrządza się ją na przełomie czerwca i lipca z niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich. Odcinek 251 - Smak lawendy Karol Okrasa przygotuje trzy potrawy aromatyzowane lawendą. Będą to: karkówka w lawendowym sosie z serowym purée, serowo-ziemniaczane placki z wędzoną rybą i lawendą oraz placek z jabłkami i lawendowym cukrem. Odcinek 250 - Z żuławskiego mleka W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy na Żuławy. Obfitość tutejszych wyrobów mlecznych skłania kucharza do poszukania odpowiedzi na pytanie, czy zupy mleczne mogą być atrakcyjne i smakowite. Odcinek 249 - Niezwykłe kluski z serem Karol Okrasa przygotuje prażuchy z twarogiem podane z kapustą okraszoną gęstą kwaśną śmietaną, knedle z sera z owocami w maślanej glazurze z jogurtem naturalnym oraz wędzone kopytka z twarogiem. Odcinek 248 - Kwiaty czarnego bzu Na początku czerwca krzewy czarnego bzu obsypane są białymi kwiatami o charakterystycznym zapachu. W kuchni wykorzystywane są zarówno zbierane wiosną kwiaty, jak i owoce, które są dostępne jesienią. Odcinek 247 - Smak pędów sosny Karol Okrasa pokaże, jak robi się syrop z pędów sosny i jak wykorzystać go w kuchni. Wśród propozycji pojawi się mięso kaczki, którego wyrazisty smak idealnie pasuje do syropu z pędów sosny. Odcinek 246 - Potrawy z młodej kapusty Karol Okrasa zaprasza widzów do przyrządzenia potraw z młodej kapusty. Przygotuje między innymi młodą kapustę z sosem z palonych pieczarek i pieczonym łososiem. Odcinek 245 - Czas na szparagi Karol Okrasa przygotuje wyśmienite dania: łopatkę wieprzową duszoną w szparagach, białe szparagi po polsku oraz sałatkę szparagową z wędzoną makrelą, kaparami i ogórkiem. Odcinek 244 - Mielone na szpadzie Okrasa przygotuje opiekane na drewnianych szpadkach mielone z jagnięciny z sosem miętowym, mielone wieprzowo-wołowe z bakaliami w sosie orzechowym oraz mielone z ciecierzycy. Odcinek 243 - Żeberka na trzy sposoby Karol Okrasa przyrządzi rosół na żeberkach, żeberka duszone w piwie, soku z porzeczek i miodzie majowym oraz żeberka duszone na grillu, z polską wersją sosu barbecue. Odcinek 242 - Imbir nad Wisłą Karol Okrasa przygotuje: imbirowy sernik z kaszą gryczaną, pierożki z farszem z białej kiełbasy i imbiru, salsą z gruszki i marynowanego imbiru oraz pieczonego indyka z bakłażanem. Odcinek 241 - Kuchnia dla morsa W odpowiedzi na prośby o propozycje łatwych w przygotowaniu i rozgrzewających potraw Karol Okrasa przyrządzi makrelę w kilku wydaniach - smażoną, duszoną w pikantnym sosie oraz pieczoną na ruszcie. Odcinek 240 - Ziemniaki, kapusta i kasza Karol Okrasa opowie o Festiwalu Ziemniaka. Podczas ostatniej edycji festiwalu najbardziej doceniono zawijańce z kapusty faszerowane ziemniakami, kaszą gryczaną i grzybami. Odcinek 239 - Z wojskowej menażki Okrasa uda się w okolice Golubia-Dobrzynia. W oparciu o przepisy przygotowane w 1918 roku dla armii gen. Hallera ugotuje zupę chlebową, potrawkę z dorsza oraz duszoną kapustę z kaczymi żołądkami. Odcinek 239 - Z wojskowej menażki Okrasa uda się w okolice Golubia-Dobrzynia. W oparciu o przepisy przygotowane w 1918 roku dla armii gen. Hallera ugotuje zupę chlebową, potrawkę z dorsza oraz duszoną kapustę z kaczymi żołądkami. Odcinek 238 - Kuchnia nad Drwęcą Karol Okrasa uda się nad rzekę Drwęcę, położoną na Kujawach. Przyrządzi zupę z pulpetami jagnięcymi, kaszę z salami z jelenia oraz łopatkę jagnięcą duszoną w papryce, doprawioną octem gruszkowym. Odcinek 238 - Kuchnia nad Drwęcą Karol Okrasa uda się nad rzekę Drwęcę, położoną na Kujawach. Przyrządzi zupę z pulpetami jagnięcymi, kaszę z salami z jelenia oraz łopatkę jagnięcą duszoną w papryce, doprawioną octem gruszkowym. Odcinek 237 - W garnku piwowara Karol Okrasa rusza na Żuławy na spotkanie z piwowarem. W dawnej Polsce na śniadanie posilano się zupą piwną. Najstarsze polskie przepisy na to danie pochodzą z XVI wieku. Poprzednia 1...91011...25 Następna Okrasa łamie przepisy w telewizji Czwartek 15.05.2025 12:00 TVP Białystok Czwartek 15.05.2025 12:00 TVP Gorzów Wielkopolski Czwartek 15.05.2025 12:00 TVP Poznań Czwartek 15.05.2025 12:00 TVP Gdańsk Czwartek 15.05.2025 12:00 TVP Warszawa Czwartek 15.05.2025 12:00 TVP Wrocław Czwartek 15.05.2025 12:00 TVP Lublin Czwartek 15.05.2025 12:00 TVP Regionalna Czwartek 15.05.2025 12:00 TVP Łódź Czwartek 15.05.2025 12:00 TVP Olsztyn Czwartek 15.05.2025 12:00 TVP Rzeszów Czwartek 15.05.2025 12:00 TVP Szczecin Pokaż więcej Pokaż mniej Podobne programy Co niesie dzień Wstęp wolny z kulturą Rusz się, człowieku ABC GOTOWANIA Kuchnia Billa: Notting Hill Jakubiak lokalnie Panorama litewska Mammaryla Jacques Pepin: podstawy dobrej kuchni Jazda polska, czyli jak przetrwać na polskich drogach