Okrasa łamie przepisyOdcinki Okrasa łamie przepisy Streszczenia odcinków Polska 2024 Odcinek 237 - W garnku piwowara Karol Okrasa rusza na Żuławy na spotkanie z piwowarem. W dawnej Polsce na śniadanie posilano się zupą piwną. Najstarsze polskie przepisy na to danie pochodzą z XVI wieku. Odcinek 236 - Zapomniane potrawy wigilijne Karol Okrasa spotka się ze znanym badaczem historii polskiej kuchni, profesorem Jarosławem Dumanowskim. Wspólnie opowiedzą o tym, jak zmieniały się polskie tradycje wigilijne. Odcinek 235 - Smak suszonych owoców Dzięki nowoczesnym chłodniom można cieszyć się smakiem świeżych owoców niemal przez cały rok. Dawniej, by przechować owoce nadające się do spożycia, trzeba było je suszyć albo zrobić przetwory. Odcinek 234 - Największe kartacze Karol Okrasa wyrusza do niewielkiej miejscowości Szczechy Wielkie w pobliżu jeziora Śniardwy na Mazurach. Specjalnością lokalnego zajazdu są kartacze - duże pyzy z ciasta ziemniaczanego z farszem. Odcinek 234 - Największe kartacze Karol Okrasa wyrusza do niewielkiej miejscowości Szczechy Wielkie w pobliżu jeziora Śniardwy na Mazurach. Specjalnością lokalnego zajazdu są kartacze - duże pyzy z ciasta ziemniaczanego z farszem. Odcinek 233 - Ryby nad Bugiem Karol często dostaje listy z prośbami o przepisy na dania z ryb występujących w polskich rzekach i jeziorach. W tym odcinku zaprezentuje kilka pomysłów, m.in. przepis na kotleciki z karpia. Odcinek 233 - Ryby nad Bugiem Karol często dostaje listy z prośbami o przepisy na dania z ryb występujących w polskich rzekach i jeziorach. W tym odcinku zaprezentuje kilka pomysłów, m.in. przepis na kotleciki z karpia. Odcinek 232 - Kaszubskie żytnie pieczywo Karol Okrasa odwiedzi okolice Chmielna, położonego nad jeziorem Kłodno na Kaszubach. Wykorzysta do przygotowania dań surowe ciasto żytnie na naturalnym zakwasie. Odcinek 232 - Kaszubskie żytnie pieczywo Karol Okrasa odwiedzi okolice Chmielna, położonego nad jeziorem Kłodno na Kaszubach. Wykorzysta do przygotowania dań surowe ciasto żytnie na naturalnym zakwasie. Odcinek 231 - Kaszubskie przysmaki z dziczyzny W staropolskiej kuchni dziczyzna była mięsem wysoko cenionym, zarezerwowanym dla warstw uprzywilejowanych. Dziś dziczyzna jest rarytasem, choć wiele osób traktuje to mięso z rezerwą. Odcinek 231 - Kaszubskie przysmaki z dziczyzny W staropolskiej kuchni dziczyzna była mięsem wysoko cenionym, zarezerwowanym dla warstw uprzywilejowanych. Dziś dziczyzna jest rarytasem, choć wiele osób traktuje to mięso z rezerwą. Odcinek 230 - Gotowanie na grzybobraniu Karol zbierze w lesie grzyby, a następnie przygotuje trzy potrawy. Będą to: królik duszony z borowikami w kociołku, naleśnik z kozią brodą w śmietanie i wędzone polędwiczki z duszonymi podgrzybkami. Odcinek 230 - Gotowanie na grzybobraniu Karol zbierze w lesie grzyby, a następnie przygotuje trzy potrawy. Będą to: królik duszony z borowikami w kociołku, naleśnik z kozią brodą w śmietanie i wędzone polędwiczki z duszonymi podgrzybkami. Odcinek 229 - Pstrągi ze źródlanej wody Karol odwiedzi hodowlę pstrągów w miejscowości Lejkowo. Okrasa wykorzysta mięso ryb do przygotowania ciekawych potraw. Pokaże także, jak przygotowuje się ikrę, czyli kawior z pstrąga. Odcinek 229 - Pstrągi ze źródlanej wody Karol odwiedzi hodowlę pstrągów w miejscowości Lejkowo. Okrasa wykorzysta mięso ryb do przygotowania ciekawych potraw. Pokaże także, jak przygotowuje się ikrę, czyli kawior z pstrąga. Odcinek 228 - Królowe cytryny Okrasa przygotuje dania z cytryną. Będą to cytrynowa tarta z gruszkami, chili i pieprzem, żołądki gęsie w zupie cytrynowej i racuchy dyniowe z cytrynową konfiturą, gruszkami, śmietaną i miętą. Odcinek 228 - Królowe cytryny Okrasa przygotuje dania z cytryną. Będą to cytrynowa tarta z gruszkami, chili i pieprzem, żołądki gęsie w zupie cytrynowej i racuchy dyniowe z cytrynową konfiturą, gruszkami, śmietaną i miętą. Odcinek 227 - Tradycyjne polskie oleje Na ziemiach polskich od ponad tysiąca tłoczy się na zimno doskonałe oleje. Dawniej do tłoczenia ziaren wykorzystywano specjalnie przygotowane kłody drewna, które ściskano za pomocą klinów. Odcinek 227 - Tradycyjne polskie oleje Na ziemiach polskich od ponad tysiąca tłoczy się na zimno doskonałe oleje. Dawniej do tłoczenia ziaren wykorzystywano specjalnie przygotowane kłody drewna, które ściskano za pomocą klinów. Odcinek 226 - Minikiwi, nowość na talerzu Karol Okrasa opowie o owocu, który niedawno pojawił się na stołach. Uda się do sadu z krzewami minikiwi i pokaże widzom, jak ciekawie można je wykorzystać do tworzenia niezwykłych dań. Poprzednia 1...101112...25 Następna Okrasa łamie przepisy w telewizji Wtorek 13.05.2025 06:30 TVP Warszawa Wtorek 13.05.2025 06:30 TVP Wrocław Wtorek 13.05.2025 06:30 TVP Lublin Wtorek 13.05.2025 07:10 Odcinek372 TVP Rozrywka Wtorek 13.05.2025 07:40 Odcinek289 TVP Rozrywka Wtorek 13.05.2025 12:00 Odcinek243 TVP Kobieta Wtorek 13.05.2025 16:10 Odcinek375 TVP HD Wtorek 13.05.2025 18:40 Odcinek373 TVP Rozrywka Wtorek 13.05.2025 19:15 Odcinek290 TVP Rozrywka Środa 14.05.2025 07:00 Odcinek399 TVP Polonia Środa 14.05.2025 07:10 Odcinek373 TVP Rozrywka Środa 14.05.2025 07:45 Odcinek290 TVP Rozrywka Pokaż więcej Pokaż mniej Podobne programy Co niesie dzień Wstęp wolny z kulturą Rusz się, człowieku ABC GOTOWANIA Kuchnia Billa: Notting Hill Jakubiak lokalnie Panorama litewska Mammaryla Jacques Pepin: podstawy dobrej kuchni Jazda polska, czyli jak przetrwać na polskich drogach