Okrasa łamie przepisyOdcinki Okrasa łamie przepisy Streszczenia odcinków Polska 2024 Odcinek 226 - Minikiwi, nowość na talerzu Karol Okrasa opowie o owocu, który niedawno pojawił się na stołach. Uda się do sadu z krzewami minikiwi i pokaże widzom, jak ciekawie można je wykorzystać do tworzenia niezwykłych dań. Odcinek 225 - Jabłka i borówki Karol Okrasa przygotuje smaczne potrawy z jabłkami i borówkami amerykańskimi. Będą to: budyń z prażonymi owocami, kasza z salsą z borówek i jabłek oraz wędzona kaczka z jabłkami i borówkami. Odcinek 225 - Jabłka i borówki Karol Okrasa przygotuje smaczne potrawy z jabłkami i borówkami amerykańskimi. Będą to: budyń z prażonymi owocami, kasza z salsą z borówek i jabłek oraz wędzona kaczka z jabłkami i borówkami. Odcinek 224 - W pomidorowym królestwie Pomidory trafiły do Europy dopiero po odkryciu Ameryki przez Kolumba. Ekspert opowie widzom o tych wartościowych warzywach. Najważniejszym czynnikiem wpływającym na ich smak jest słońce. Odcinek 224 - W pomidorowym królestwie Pomidory trafiły do Europy dopiero po odkryciu Ameryki przez Kolumba. Ekspert opowie widzom o tych wartościowych warzywach. Najważniejszym czynnikiem wpływającym na ich smak jest słońce. Odcinek 223 - Zapomniany agrest i porzeczki Karol przygotuje wątróbkę drobiową w sosie z karmelowego piwa, agrestu i porzeczek, marynowaną wołowinę z płatkami róż, agrestem i porzeczkami, a także duszoną łopatkę wieprzową z agrestem. Odcinek 223 - Zapomniany agrest i porzeczki Karol przygotuje wątróbkę drobiową w sosie z karmelowego piwa, agrestu i porzeczek, marynowaną wołowinę z płatkami róż, agrestem i porzeczkami, a także duszoną łopatkę wieprzową z agrestem. Odcinek 222 - Kuchnia pachnąca serem Nie wiadomo, kto pierwszy zrobił ser. Pierwsze opisy tego produktu pochodzą sprzed 3 tysięcy lat z Babilonii. Ze Starego Testamentu wiadomo, że król Dawid jadał sery i masło. Odcinek 222 - Kuchnia pachnąca serem Nie wiadomo, kto pierwszy zrobił ser. Pierwsze opisy tego produktu pochodzą sprzed 3 tysięcy lat z Babilonii. Ze Starego Testamentu wiadomo, że król Dawid jadał sery i masło. Odcinek 221 - W śliwkowym sadzie Gdy sezon na owoce trwa, warto sięgać po dary natury. Śliwek można użyć nie tylko do kompotu, placka ze śliwkami i powideł. Dawniej owoce te były często dodatkiem do ryb i mięsa. Odcinek 221 - W śliwkowym sadzie Gdy sezon na owoce trwa, warto sięgać po dary natury. Śliwek można użyć nie tylko do kompotu, placka ze śliwkami i powideł. Dawniej owoce te były często dodatkiem do ryb i mięsa. Odcinek 220 - W podlaskim ogrodzie ziołowym Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 220 - W podlaskim ogrodzie ziołowym Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 219 - Na jagody Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 219 - Na jagody Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 218 - Na ogórkowym polu Karol Okrasa przygotuje kilka słojów kiszonych ogórków. Pokaże, jak wyglądają ogórki po dwóch dniach, po tygodniu i po dwóch tygodniach kiszenia. Powie, do jakich potraw można je wykorzystać Odcinek 217 - Kuchnia na letnie dni Karol Okrasa wyruszy na Zalew Wiślany. Kucharz podejmie się wyzwania, by przerobić klasyki kulinarne - frytki, pizze, hamburgery i hot-dogi - tak, żeby były smaczniejsze, zdrowsze i bardziej kolorowe. Odcinek 216 - Na żuławskim szlaku Karol Okrasa zaprasza widzów na Żuławy. W oparciu o miejscowe produkty prowadzący program przygotuje dania inspirowane żuławską kuchnią. Będą to m.in. łosoś, sosy i musztardy. Odcinek 215 - Krótka historia majonezu Podczas kolejnej wyprawy kulinarnej Karol opowie o majonezie. Przygotuje trzy różne dania: mięsne, rybne i wegetariańskie. Zaproponuje do nich kolorowe sosy stworzone na bazie majonezu. Odcinek 214 - W klasztornym garnku Karol Okrasa przybywa do opactwa cystersów w Wąchocku. Poznaje kulinarne tradycje zakonników i przygotowuje trzy potrawy inspirowane klasztorną kuchnią. Poprzednia 1...111213...25 Następna Okrasa łamie przepisy w telewizji Wtorek 13.05.2025 06:30 TVP Wrocław Wtorek 13.05.2025 06:30 TVP Kielce Wtorek 13.05.2025 06:30 TVP Lublin Wtorek 13.05.2025 07:10 Odcinek372 TVP Rozrywka Wtorek 13.05.2025 07:40 Odcinek289 TVP Rozrywka Wtorek 13.05.2025 12:00 Odcinek243 TVP Kobieta Wtorek 13.05.2025 16:10 Odcinek375 TVP HD Wtorek 13.05.2025 18:40 Odcinek373 TVP Rozrywka Wtorek 13.05.2025 19:15 Odcinek290 TVP Rozrywka Środa 14.05.2025 07:00 Odcinek399 TVP Polonia Środa 14.05.2025 07:10 Odcinek373 TVP Rozrywka Środa 14.05.2025 07:45 Odcinek290 TVP Rozrywka Pokaż więcej Pokaż mniej Podobne programy Co niesie dzień Wstęp wolny z kulturą Rusz się, człowieku ABC GOTOWANIA Kuchnia Billa: Notting Hill Jakubiak lokalnie Panorama litewska Mammaryla Jacques Pepin: podstawy dobrej kuchni Jazda polska, czyli jak przetrwać na polskich drogach