Okrasa łamie przepisyOdcinki Okrasa łamie przepisy Streszczenia odcinków Polska 2024 Odcinek 213 - W tatarskim kociołku Karol zaprezentuje trzy propozycje dań inspirowanych kuchnią tatarską. Pierwszą będzie baranina duszona z kiszoną kapustą. Drugie danie to tatarskie kołduny. Trzecim jest tatarska zapiekanka. Odcinek 212 - Ekologiczne nowalijki Karol prezentuje ekologiczne nowalijki, uprawiane bez nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Producenci starają się, by opakowania zdrowych produktów były w pełni biodegradowalne. Odcinek 211 - Na kiszkę do Supraśla Okrasa wyrusza do Supraśla. Miasto, nazywane Perłą Puszczy Knyszyńskiej, słynie z organizowanych co roku mistrzostw świata w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. Odcinek 210 - Schabowy z kością na grill W odcinku będzie mowa o tym, jak powinien wyglądać kotlet schabowy i jak najlepiej go przyrządzić. Karol przygotuje trzy potrawy. Pierwszą będzie kotlet schabowy z kością, z pieczonymi marchewkami. Odcinek 209 - Czas na jajka Karol sięgnie do polskich przepisów kulinarnych sprzed dwóch wieków i na ich podstawie przygotuje smaczne dania, m.in. zapiekankę z jaj, śmietanki i bułeczek. Odcinek 209 - Czas na jajka Karol sięgnie do polskich przepisów kulinarnych sprzed dwóch wieków i na ich podstawie przygotuje smaczne dania, m.in. zapiekankę z jaj, śmietanki i bułeczek. Odcinek 208 - Sery z Żuław Wytwarzanie serów dojrzewających na Żuławach rozpoczęto już w czasach krzyżackich, ale dopiero przybycie niderlandzkich osadników w XVI wieku przyspieszyło rozwój lokalnego serowarstwa. Odcinek 207 - Ślady holenderskie na polskim stole Zagospodarowanie terenów zalewowych na Żuławach udało się osadnikom niderlandzkim, głównie menonitom. Karol Okrasa przyjrzy się tradycjom kulinarnym menonitów i ich wpływowi na polską kuchnię. Odcinek 206 - Pieczarki na trzy sposoby Warto jeść pieczarki, ponieważ zawierają sporo witamin i składników mineralnych. Do niedawna sądzono, że są bezwartościowe. Karol zaprezentuje trzy potrawy, m.in. flaczki z pieczarek i boczniaków. Odcinek 205 - Sosy ze świeżych ziół Wśród polskich przepisów można znaleźć wiele receptur na sosy ze świeżych ziół i młodych pędów roślin. Karol przygotuje własne propozycje zdrowych i pysznych potraw. Odcinek 204 - Banany zamiast ziemniaków Ziemniaki przypłynęły do Europy w XVI w. Minęło 300 lat, zanim trafiły na polskie stoły. Karol Okrasa zaskoczy widzów i przygotuje znane potrawy, ale zamiast ziemniaków użyje bananów. Odcinek 203 - Kaczka nie tylko z jabłkami Karol Okrasa odwiedzi szefa kuchni znanego z przyrządzania znakomitej pieczonej kaczki z jabłkami. W sezonie zimowym warto sięgać po bogate w aromaty i smaki mięso wodnego drobiu. Odcinek 202 - Zimowe grzybobranie Karol Okrasa udowadnia, że na grzybobranie warto wybrać się również zimą. Dodatkowo w lesie można znaleźć bogate w składniki odżywcze rośliny jadalne, które urozmaicą wygląd i smak potraw. Odcinek 201 - Mniej cukru, więcej zdrowia Nadmiar cukru w diecie powoduje liczne problemy zdrowotne. Okrasa doradzi widzom, jak ograniczyć cukier w diecie. Pokaże, jak przygotować zdrowe słodkie dania i przekąski. Odcinek 200 - Wigilijne ryby w nowej odsłonie W odcinku wigilijnym Karol Okrasa na prośbę wielu widzów przygotuje kilka ciekawych i nowych propozycji dań rybnych na tę najważniejszą wieczerzę w roku. Odcinek 199 - Mięczaki na polskim stole W kolejnym odcinku Karol Okrasa opowie o mięczakach na polskim stole. Prowadzący podpowie od czego dziś najłatwiej rozpocząć kulinarną przygodę z mięczakami. Odcinek 198 - Gęś jak malowana W odcinku będzie mowa o poglądach filozofów na temat roli kucharza. Karol Okrasa uda się na nadwiślańskie łąki i spróbuje namalować obrazy potrawami. Głównym składnikiem dań będzie gęś. Odcinek 197 - Pięknie zalane potrawy Okrasa składa wizytę w warsztacie, w którym dwaj pasjonaci wytwarzają niezwykłe stoły. Blaty są wykonane ze starannie dobranych kawałków drewna oraz z przedmiotów ważnych dla przyszłego posiadacza. Odcinek 197 - Pięknie zalane potrawy Okrasa składa wizytę w warsztacie, w którym dwaj pasjonaci wytwarzają niezwykłe stoły. Blaty są wykonane ze starannie dobranych kawałków drewna oraz z przedmiotów ważnych dla przyszłego posiadacza. Odcinek 196 - Kuchnia bez mleka Ponad 20 procent Polaków nie toleruje obecnej w mleku i jego przetworach laktozy, dlatego musi szukać zamienników. Karol pokaże, jak poradzić sobie w kuchni bez mleka, śmietany i masła. Poprzednia 1...121314...25 Następna Okrasa łamie przepisy w telewizji Wtorek 13.05.2025 06:30 TVP Wrocław Wtorek 13.05.2025 06:30 TVP Kielce Wtorek 13.05.2025 06:30 TVP Lublin Wtorek 13.05.2025 07:10 Odcinek372 TVP Rozrywka Wtorek 13.05.2025 07:40 Odcinek289 TVP Rozrywka Wtorek 13.05.2025 12:00 Odcinek243 TVP Kobieta Wtorek 13.05.2025 16:10 Odcinek375 TVP HD Wtorek 13.05.2025 18:40 Odcinek373 TVP Rozrywka Wtorek 13.05.2025 19:15 Odcinek290 TVP Rozrywka Środa 14.05.2025 07:00 Odcinek399 TVP Polonia Środa 14.05.2025 07:10 Odcinek373 TVP Rozrywka Środa 14.05.2025 07:45 Odcinek290 TVP Rozrywka Pokaż więcej Pokaż mniej Podobne programy Co niesie dzień Wstęp wolny z kulturą Rusz się, człowieku ABC GOTOWANIA Kuchnia Billa: Notting Hill Jakubiak lokalnie Panorama litewska Mammaryla Jacques Pepin: podstawy dobrej kuchni Jazda polska, czyli jak przetrwać na polskich drogach