Okrasa łamie przepisyOdcinki Okrasa łamie przepisy Streszczenia odcinków Polska 2024 Odcinek 196 - Kuchnia bez mleka Ponad 20 procent Polaków nie toleruje obecnej w mleku i jego przetworach laktozy, dlatego musi szukać zamienników. Karol pokaże, jak poradzić sobie w kuchni bez mleka, śmietany i masła. Odcinek 195 - Tajemnice domowej kiełbasy Karol Okrasa pokazuje widzom, jak wytwarza się domową kiełbasę oraz jak powstają różne jej rodzaje. Kucharz przygotuje m.in. pierożki nadziewane farszem z kiełbasy, podane z jarmużem i kurkami. Odcinek 195 - Tajemnice domowej kiełbasy Karol Okrasa pokazuje widzom, jak wytwarza się domową kiełbasę oraz jak powstają różne jej rodzaje. Kucharz przygotuje m.in. pierożki nadziewane farszem z kiełbasy, podane z jarmużem i kurkami. Odcinek 194 - Obiad w jednym termosie Karol Okrasa pokaże widzom, że przy odrobinie wysiłku można przyrządzić pyszny i wartościowy posiłek, zamknąć go w termosie i zabrać na wycieczkę albo do pracy. Kucharz zaprezentuje kilka propozycji. Odcinek 194 - Obiad w jednym termosie Karol Okrasa pokaże widzom, że przy odrobinie wysiłku można przyrządzić pyszny i wartościowy posiłek, zamknąć go w termosie i zabrać na wycieczkę albo do pracy. Kucharz zaprezentuje kilka propozycji. Odcinek 193 - Na szafranowym polu Aby uzyskać kilogram szafranu, trzeba ręcznie zebrać około 200 tysięcy kwiatów jednej z odmian krokusa. Karol Okrasa pokaże widzom, jak powstaje szafran oraz przygotuje przyprawione nim dania. Odcinek 193 - Na szafranowym polu Aby uzyskać kilogram szafranu, trzeba ręcznie zebrać około 200 tysięcy kwiatów jednej z odmian krokusa. Karol Okrasa pokaże widzom, jak powstaje szafran oraz przygotuje przyprawione nim dania. Odcinek 192 - Chwasty na talerzu Karol Okrasa przygotuje trzy potrawy, wykorzystując dziko rosnące zioła. Pierwsze z nich to gorąca sałatka z żółcienia siarkowego z gotowaną ciecierzycą, podagrycznikiem i gwiazdnicą. Odcinek 192 - Chwasty na talerzu Karol Okrasa przygotuje trzy potrawy, wykorzystując dziko rosnące zioła. Pierwsze z nich to gorąca sałatka z żółcienia siarkowego z gotowaną ciecierzycą, podagrycznikiem i gwiazdnicą. Odcinek 191 - BIO warzywa na stół Okrasa zaprasza widzów do gospodarstwa specjalizującego się w ekologicznej uprawie warzyw. Przygotuje trzy dania, m.in. placuszki z cukinii i tatar z dyni hokkaido z suszonymi pomidorami i cebulą. Odcinek 191 - BIO warzywa na stół Okrasa zaprasza widzów do gospodarstwa specjalizującego się w ekologicznej uprawie warzyw. Przygotuje trzy dania, m.in. placuszki z cukinii i tatar z dyni hokkaido z suszonymi pomidorami i cebulą. Odcinek 190 - Jak jeść, by dłużej żyć Dieta ma bardzo duże znaczenie w profilaktyce wielu groźnych chorób, w tym nowotworowych. Do diety trzeba włączyć przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Odcinek 190 - Jak jeść, by dłużej żyć Dieta ma bardzo duże znaczenie w profilaktyce wielu groźnych chorób, w tym nowotworowych. Do diety trzeba włączyć przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Odcinek 189 - Przy wspólnym stole Chcąc przywołać wspomnienia z dzieciństwa, Karol Okrasa wyrusza do Szczuplin w województwie warmińsko-mazurskim. Kucharz zasiądzie do wspólnego stołu z mieszkańcami popegeerowskiej wsi. Odcinek 189 - Przy wspólnym stole Chcąc przywołać wspomnienia z dzieciństwa, Karol Okrasa wyrusza do Szczuplin w województwie warmińsko-mazurskim. Kucharz zasiądzie do wspólnego stołu z mieszkańcami popegeerowskiej wsi. Odcinek 188 - W neolitycznym garnku W Polsce istnieje obiekt starszy niż piramida Cheopsa. Chodzi o neolityczne kopalnie krzemienia. Nie wiadomo, kim byli genialni inżynierowie. Okrasa spróbuje odtworzyć, co jedli. Odcinek 187 - Morskie grillowanie W odcinku Karol Okrasa postara się pogodzić grillowanie z żeglowaniem. Przygotuje: pstrąga łososiowego w pomidorowej marynacie, rybę grillowaną w plastrach boczku i dorsza z grilla z kapustą. Odcinek 186 - Potrawy z podlaskiego miodu Karol Okrasa oraz jego goście opowiedzą o historii polskiego bartnictwa i próbach jego odtworzenia. Kucharz pokaże kilka propozycji inspirowanych smakiem miodu. Odcinek 185 - Gotowanie pod żaglami Karol Okrasa rusza do Szczecina, aby spotkać się z załogą "Daru Młodzieży". Sprawdzi, czy młodzi żeglarze potrafią prawidłowo obierać ziemniaki i dowie się, jakie menu przewidziane jest pod żaglami. Odcinek 184 - Na huculskim szlaku Karol Okrasa odwiedza Stadninę Koni Huculskich w Regietowie obok Wysowej. Przyrządzi trzy potrawy, opierając się na składnikach wykorzystywanych w kuchni huculskiej i łemkowskiej. Poprzednia 1...131415...25 Następna Okrasa łamie przepisy w telewizji Poniedziałek 12.05.2025 12:00 Odcinek46 TVP Poznań Poniedziałek 12.05.2025 12:00 Odcinek46 TVP Bydgoszcz Poniedziałek 12.05.2025 12:00 Odcinek46 TVP Opole Poniedziałek 12.05.2025 12:00 Odcinek46 TVP Szczecin Poniedziałek 12.05.2025 12:00 Odcinek46 TVP Białystok Poniedziałek 12.05.2025 12:00 Odcinek46 TVP Rzeszów Poniedziałek 12.05.2025 12:00 Odcinek46 TVP Katowice Poniedziałek 12.05.2025 12:00 Odcinek46 TVP Lublin Poniedziałek 12.05.2025 12:00 Odcinek46 TVP Kraków Poniedziałek 12.05.2025 12:00 Odcinek46 TVP Gorzów Wielkopolski Poniedziałek 12.05.2025 12:00 Odcinek46 TVP Gdańsk Poniedziałek 12.05.2025 12:00 Odcinek46 TVP Warszawa Pokaż więcej Pokaż mniej Podobne programy Co niesie dzień Wstęp wolny z kulturą Rusz się, człowieku ABC GOTOWANIA Kuchnia Billa: Notting Hill Jakubiak lokalnie Panorama litewska Mammaryla Jacques Pepin: podstawy dobrej kuchni Jazda polska, czyli jak przetrwać na polskich drogach