Olimpijski odcinek "Kocham Cię, Polsko" już 9 września!

Redakcja Telemagazyn
Najbliższy odcinek "Kocham Cię, Polsko" już 9 września! (fot. materiały prasowe)
Najbliższy odcinek "Kocham Cię, Polsko" już 9 września! (fot. materiały prasowe) mat. prasowe
Robert Sowa za to przygotuje przepyszne pierogi z grzybami leśnymi. Poznajcie przepis!

Przed nami kolejny, odcinek, kultowego już programu "Kocham Cię, Polsko!". Drużyny będą "walczyć" pod wodzą naszych kapitanek: Katarzyny Zielińskiej i Joanny Koroniewskiej zaś program poprowadzi Maciej Kurzajewski.

Telewidzowie będą mogli zobaczyć swoje ulubione gwiazdy w zmaganiach o nagrodę.
W odcinku nowej serii wystąpią: Beata Pawlikowska i Jaś Mela oraz
Magda Fularczyk, Julia Michalska, Anita Włodarczyk, Adrian Zieliński
- czyli nasi Olimpijczycy!

CZYTAJ TAKŻE:
PIERWSZY ODCINEK "KOCHAM CIĘ, POLSKO" JUŻ 2 WRZEŚNIA!
NOWA ODSŁONA "KOCHAM CIĘ, POLSKO" JUŻ OD WRZEŚNIA W TVP2!

Nowością jest gotowanie na żywo przez Roberta Sowę, tym razem

PIEROGI Z GRZYBAMI LEŚNYMI Z PODLASIA I DUSZONĄ CEBULĄ
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki oleju rzepakowego
½ łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek
Farsz:
500 g świeżych grzybów leśnych (oczyszczonych, umytych i pokrojonych w kostkę)
½ cebuli pokrojonej w kostkę
2 łyżki włoszczyzny suszonej Kucharek
½ łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek
Olej rzepakowy do smażenia
Duszona cebula:
1 ½ cebuli pokrojonej w piórka
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
150 ml rosołu warzywnego Kucharek
do smaku: ½ łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek
Sposób przygotowania:
Farsz: Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy do niej warzywa suszone Kucharek i pokrojone grzyby. Całość podgrzewamy intensywnie mieszając, doprawiamy do smaku przyprawą do potraw Kucharek, a następnie odparowujemy zbędną ilość wody, zestawiamy z ognia i studzimy.

Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy przez drobne sito na stolnicę. dodajemy żółtka i olej oraz przyprawę do potraw Kucharek. Ciasto zarabiamy na początku nożem, żeby połączyć wszystkie składniki, a następnie wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Kultura i rozrywka

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pierogi: Przygotowanie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o grubości około 2 mm, a następnie używając szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy małą łyżeczką farsz z grzybów, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną przyprawy do potraw Kucharek.

Duszona cebula: Cebulę podsmażamy na patelni na oleju na złoty kolor, następnie zalewamy rosołem warzywnym Kucharek, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Gdy cebula zmięknie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy łyżkę masła i intensywnie mieszamy. Tak przygotowaną cebulką okraszamy ugotowane pierogi z grzybami leśnymi.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Marieta Żukowska debiutuje z mężem na salonach! Jej ukochany to nie byle kto

Marieta Żukowska debiutuje z mężem na salonach! Jej ukochany to nie byle kto

Marta Nawrocka też jest fanką tatuaży. Jak wypada na tle wytatuowanego męża?

Marta Nawrocka też jest fanką tatuaży. Jak wypada na tle wytatuowanego męża?

Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn