Przed nami kolejny, odcinek, kultowego już programu "Kocham Cię, Polsko!". Drużyny będą "walczyć" pod wodzą naszych kapitanek: Katarzyny Zielińskiej i Joanny Koroniewskiej zaś program poprowadzi Maciej Kurzajewski.
Telewidzowie będą mogli zobaczyć swoje ulubione gwiazdy w zmaganiach o nagrodę.
W odcinku nowej serii wystąpią: Beata Pawlikowska i Jaś Mela oraz
Magda Fularczyk, Julia Michalska, Anita Włodarczyk, Adrian Zieliński - czyli nasi Olimpijczycy!
CZYTAJ TAKŻE:
PIERWSZY ODCINEK "KOCHAM CIĘ, POLSKO" JUŻ 2 WRZEŚNIA!
NOWA ODSŁONA "KOCHAM CIĘ, POLSKO" JUŻ OD WRZEŚNIA W TVP2!
Nowością jest gotowanie na żywo przez Roberta Sowę, tym razem
PIEROGI Z GRZYBAMI LEŚNYMI Z PODLASIA I DUSZONĄ CEBULĄ
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki oleju rzepakowego
½ łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek
Farsz:
500 g świeżych grzybów leśnych (oczyszczonych, umytych i pokrojonych w kostkę)
½ cebuli pokrojonej w kostkę
2 łyżki włoszczyzny suszonej Kucharek
½ łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek
Olej rzepakowy do smażenia
Duszona cebula:
1 ½ cebuli pokrojonej w piórka
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
150 ml rosołu warzywnego Kucharek
do smaku: ½ łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek
Sposób przygotowania:
Farsz: Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy do niej warzywa suszone Kucharek i pokrojone grzyby. Całość podgrzewamy intensywnie mieszając, doprawiamy do smaku przyprawą do potraw Kucharek, a następnie odparowujemy zbędną ilość wody, zestawiamy z ognia i studzimy.
Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy przez drobne sito na stolnicę. dodajemy żółtka i olej oraz przyprawę do potraw Kucharek. Ciasto zarabiamy na początku nożem, żeby połączyć wszystkie składniki, a następnie wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Pierogi: Przygotowanie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o grubości około 2 mm, a następnie używając szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy małą łyżeczką farsz z grzybów, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną przyprawy do potraw Kucharek.
Duszona cebula: Cebulę podsmażamy na patelni na oleju na złoty kolor, następnie zalewamy rosołem warzywnym Kucharek, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Gdy cebula zmięknie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy łyżkę masła i intensywnie mieszamy. Tak przygotowaną cebulką okraszamy ugotowane pierogi z grzybami leśnymi.
