W "Top Chef" nadeszła zacięta walka o finał! W pierwszym zadaniu pojawił się prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, który miał zwycięzcy tej konkurencji staż w trzygwiazdkowej (Michelin) paryskiej restauracji Pavillon Ledoyen. Kucharze mieli przygotować klasyczne sosy oraz dodatki do nich. Spośród pięciu sosów Kasia wybrała sos holenderski, Adam - tomato, Łukasz - beszamel, Bartek - veloute. Decyzją jury staż i miejsce w finale otrzymała Katarzyna Daniłowicz.
CZYTAJ TAKZE:
"TOP CHEF" 13.05.2015. PÓŁFINAŁ! PIOTR KĘDZIERSKI I CEZIK GOŚĆMI SPECJALNYMI [WIDEO+ZDJĘCIA]
"TOP CHEF". W ĆWIERĆFINALE ODPADŁ DANIEL WEŁNA
W kolejnym etapie spotkali się Łukasz, Adam i Bartek, a do jury dołączyli Piotr Kędzierski i Cezary Nowak znany jako Cezik. Szef Amaro poczęstował uczestników daniem, z którego mieli oni rozpoznać jak najwięcej składników. Następnie zadaniem kucharzy było przygotowanie dania, które zaskoczy jurorów - takie, które nie będzie tym, na co wygląda. Najlepszy żart wyciął Łukasz, który przeszedł do finału.
W dogrywce spotkali się Adam i Bartek. Tym razem w skrzynce kucharze nie znaleźli tajemniczego składnika - znajdowało się tam zdjęcie popisowej potrawy przeciwnika, którą musieli odtworzyć i ulepszyć. Z tym zadaniem lepiej poradził sobie Ada, który zajął ostatnie miejsce w finale.
