W 4. odcinku "Top Chef" gośćmi specjalnymi byli: jazzowa wokalistka Urszula Dudziak, członek zespołu Afromental Wojciech Łozo Łozowski oraz uczestnik 2. edycji "Hell's Kitchen" Maciej Obukowicz. Wszyscy są od lat związani z USA, dlatego oceniali amerykańskie kanapki, przygotowane przez uczestników, którzy zostali dobrani w pary. Po tej konkurencji do dogrywki trafili Rafał Niewiarowski i Bartłomiej Płócienniak.
Gałka muszkatołowa była tematem przewodnim konkurencji głównej. Drugi składnik wybierali uczestnicy dla siebie nawzajem. Były to: kalafior, bakłażan, czekolada, orzech włoski, seler, jabłko, topinambur i avocado. Na przygotowanie dania kucharze mieli 45 minut. Po upływie połowy czasu, uczestnicy zamienili się stołami i musieli dokończyć nieswoje potrawy. Po degustacji jury zdecydowało, że do Rafała i Bartka w dogrywce dołączyła Mira Tkacz.
CZYTAJ TAKŻE:
"TOP CHEF" 25.03.2015, ODCINEK 4. KANAPKI, GAŁKA I SPOTKANIE Z PAPIEŻEM [WIDEO]
POZNAJ WSZYSTKICH UCZESTNIKÓW 4. EDYCJI "TOP CHEF" [ZDJĘCIA]
Tematem przewodnim dogrywki list od największej celebrytki kulinarnej XIX wieku, Lucyny Ćwierczakiewiczowej, w którym mowa była o karasiach. Uczestnicy musieli więc przygotować danie, w którym karasie odgrywają główną rolę.
Ze staropolskim przepisem najgorzej według jurorów poradzili sobie Mira Tkacz i Bartłomiej Płócienniak, którzy opuścili program.
