"TOP CHEF. GWIAZDY OD KUCHNI" ODCINEK 3. W ŚRODĘ, 21.09.2016 O GODZ. 20:40 W POLSACIE!
"TOP CHEF. GWIAZDY OD KUCHNI" ODCINEK 3. W ŚRODĘ, 21.09.2016 O GODZ. 20:40 W POLSACIE!
Dalekie podróże często skłaniają do próbowania specjałów różnych kuchni. Jednak nie zawsze to, co bywa rarytasem w danym kraju, smakuje także osobom z innych kultur. Na własnej skórze przekonali się o tym uczestnicy kulinarnego show Polsatu "Top Chef. Gwiazdy od kuchni".
- Najdziwniejszą potrawą jaką zjadłam były smażone świerszcze. Było w stanie Chiapas w Meksyku. Moja degustacja skończyła się na jednym świerszczu i postanowieniu niejedzenia niczego do końca wyjazdu – zdradza Anita Sokołowska. Ale to nie była jedyna dziwna potrawa, której aktorka miała okazję spróbować. - W czasie ramadanu w Syrii napiłam się napoju z lukrecji, który wspomaga trawienie - wypiłam tego taką ilość, że przez 2 dni leżałam w dreszczach w łóżku – wyznała aktorka.
Kulinarnych przygód nie zabrakło także podczas podróży Bartosza Kurka, dziennikarza Polsat News. - Zjadłem kiedyś węża w Wietnamie. Zaczyna się od podania jeszcze bijącego serca zalanego wódką ryżową, a potem napięcie rośnie. Zjada się całego węża, z którego przygotowywano przy mnie wszystkie potrawy – wyjaśnia Kurek.
W Azji najdziwniejszych potraw próbowali także inni uczestnicy "Top Chef. Gwiazdy od kuchni". - Była to żaba z grilla – mówi Wróżbita Maciej Skrzątek. - Korea Południowa. Była to "zupa dnia następnego" - czyli zupa na kaca z gotowanym skrzepem świńskiej krwi – zdradza pisarka Małgorzata Kalicińska.
- Będąc w Chinach miałem okazję spróbować fugu, najbardziej trującej ryby świata. Jeśli jest źle przyrządzona lub nieświeża, prowadzi do paraliżu, a nawet śmierci, ale na szczęście przeżyłem to starcie – zdradza tancerz Rafał Maserak.
Zaskakujących dań nie brakuje także w Europie. - Był to ser z robakami, ale nie wiem jaka jest jego oryginalna nazwa. Zostałam nim poczęstowana w czasie podróży po Sardynii – zdradza Beata Oleszek z zespołu Jarzębina.
CZYTAJ TAKŻE:
