"Top Chef" odcinek 6. s. 7. Risotto, włoska irytacja i winegret. Odpadł Jarosław Śliwka! [ZDJĘCIA]

Kamila Glińska
fot. P. Tarasewicz / Jake Vision
fot. P. Tarasewicz / Jake Vision
Uczestnicy "Top Chef" musieli tym razem zmierzyć się z prawdziwym włoskim risotto. Gośćmi byli szef Giancarlo Russo oraz Piotr Gąsowski. Kto odpadł? Sprawdź, co wydarzyło się w 6. odcinku kulinarnego show Polsatu!

"Top Chef" w środy o godz. 21:30 w Polsacie! - sprawdź program tv

program tv

Tym razem kucharzy czekał prawdziwy egzamin ze znajomości kuchni włoskiej! Uczestnicy mieli przygotować potrawy pod okiem bezwzględnego Włocha, szefa Giancarlo Russo oraz konesera smaków słonecznej Italii – Piotra Gąsowskiego.

- Co to jest?! – zapytał szef kuchni Giancarlo Russo, trzymając w dłoniach masło klarowane, służące jednemu z uczestników do podsmażenia grzybów.

Nie, nie, nie! Błąd, to nie jest fusion! Ty robisz confusion! Grzyby na kuchnia włoska smaży na oliwa extra virgin! – zdenerwował się Włoch.

Nie dzień dobry! To katastrofy dzień jest! Pierwszy raz widzę ryż na patelnia! – usłyszał od niego kolejny z kucharzy.

Stojący na straży ojczystej prostoty i tradycji szef Giancarlo swoimi restrykcyjnymi zasadami wprowadzi popłoch wśród uczestników. - Myślałem, że ja jestem ostry. Niestety już straciłem pazury – zdradzi Piotr Gąsowski. Czas na degustację. Najpierw żółci, którzy zaserwowali risotto z grzybami, parmezanem i orzeszkami. Ewelina i Jan podali risotto z doradą, Sylwia i Mateusz - risotto z boczniakiem, Jarosław i Krzysztof - risotto ze szparagami i estragonem. Werdykt był następujący: do dogrywki trafili Jarosław i Krzysztof.

Konkurencja główna polegała na przygotowaniu pasty z oryginalnym sosem mięsnym. - Oczekujemy włoskiego lotu nad kukułczym gniazdem. Chcemy być zaskoczeni - zakomunikował Wojciech Amaro. Jurorzy zdecydowali, że w zadaniu wezmą udział także Jarosław i Krzysztof, którzy mieli zająć się makaronami. Sosy były natomiast w gestii pozostałych. Jakie dania powstały? Jurorzy spróbowali m.in. pappardelle z combrem z jelenia, lasagne z polędwicą wieprzową, pappardelle z ragou z królika oraz spaghetti z polędwicą wieprzową w sosie buraczanym. Ostatecznie do dogrywki dołączył Mateusz.

Temat przewodni dogrywki to sos winegret. Mateusz podał sałatkę z winegretem z marakują, Krzysztof zaproponował sałatkę z winegretem na bazie chrzanu, musztardy, oliwy i oleju rzepakowego, Jarosław przygotował natomiast sałatkę z sosem na bazie soku z granatu.

W 6. odcinku 7. sezonu "TOP CHEF" odpadł Jarosław Śliwka!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kultura i rozrywka

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn