"Ambasady luksusu" w niedziele o godz. 18 w TVN Style! - sprawdź program tv
Justyna Adamczyk to redaktor naczelna polskiej edycji "Żółtego Przewodnika Gault&Millau" - jednej z dwóch międzynarodowych marek przewodników kulinarnych na świecie. Członkini jury obu prestiżowych światowych nagród w świecie gastronomii: The World’s 50 Best Restaurants oraz The World’s Restaurant Awards. Ekspertka łącząca praktykę biznesową i gastronomiczną.
Swoim wieloletnim doświadczeniem biznesowym i zarządczym wspiera proces wprowadzania przewodnika do kolejnych krajów Europy i świata. Prowadzi szkolenia i prelekcje na kongresach kulinarnych w wielu krajach. Unikalnym połączeniem kompetencji świata biznesu oraz gastronomii wspiera projekty doradcze w obszarze hospitality. Animatorka licznych wydarzeń i inicjatyw mających na celu wspieranie rozwoju szefów kuchni i promowanie kultury kulinarnej. Podróżniczka kulinarna, rocznie odwiedzająca setki topowych restauracji świata.
Justyna Adamczyk - wywiad
Jaka jest Pani definicja luksusu?
Justyna Adamczyk: Luksus ma wiele definicji. Dla mnie to połączenie piękna, pasji i wyjątkowości. To dbałość o każdy szczegół i uważność w relacji z odbiorcą. Luksus to jakość, nie cena. To umiejętność kreowania wspaniałego, niepowtarzalnego wrażenia lub produktu. A przede wszystkim to moc inspiracji do poprawiania jakości naszego życia.
W nowym programie odwiedza Pani najbardziej ekskluzywne miejsca na Ziemi. Które zrobiło na Pani największe wrażenie?
Uwielbiam miejsca wyjątkowe. Od lat wiele podróżuję i odwiedzam ogromną ilość miejsc uważanych za ekskluzywne. Jednak niezwykle trudno znaleźć miejsca z duszą, z niepowtarzalnym charakterem, te naprawdę unikalne i w pełni oddające piękno pojęcia luksus. Takie robią na mnie zawsze ogromne wrażenie i mam niesłychaną przyjemność pokazywania ich w programie. Każdy odcinek pokazuje jedno z nich, a zarazem każde jest inne. To jak spacer po galerii z ulubionymi obrazami lub koncert ukochanego zespołu. Nie da się wskazać który utwór jest najpiękniejszy. Wszystkie są wspaniałe!

Kultura i rozrywka
Czy jest coś, co Panią bardzo zaskoczyło? Jakie atrakcje przygotowują dla gości właściciele hoteli?
Uwielbiam być zaskakiwana! W jednym z hoteli na Malediwach pływałam miniaturową łodzią podwodną. W Turcji spałam w komnacie sułtańskiej, w łożu, gdzie spała wcześniej Madonna, Bono i wiele współczesnych koronowanych głów. We Włoszech grałam w bilard na zabytkowym stole liczącym ponad 500 lat. Czasem wystarczą małe, ale unikalne doznania, żeby zapamiętać miejsce do końca życia. A takich „smaczków” jest mnóstwo! I wszystkimi dzielę się w programie.
Jak wygląda podróż do takich miejsc w czasie pandemii?
W trakcie lock down’u oczywiście podróżowałam pomiędzy własną kuchnią a własną sofą, jak my wszyscy. Natomiast zaraz po otwarciu granic ruszyliśmy nagrywać kolejne odcinki. Spotkania z ludźmi, tworzącymi te niezwykłe koncepty hotelowe są po pandemii jeszcze intensywniejsze. Obecna sytuacja łączy ludzi i to jest moment wrażliwości, szczerego budowania relacji, którego nie chcę przegapić.
OGLĄDAJ seriale i programy TVN bez reklam w ofercie player+
Co roku odwiedza Pani setki najlepszych restauracji na całym świecie. Na czym dokładnie polega praca marzeń?
Praca marzeń? Spędzanie tygodni w samolotach, zjadanie tysięcy dań, milionów kalorii, sypianie średnio co drugą noc w hotelowym łóżku. Nadal brzmi jak marzenie? Chociaż nie mam prawa narzekać, bo poznaję wspaniałych ludzi, próbuję najwspanialszych dań i trunków i odwiedzam miejsca zapierające dech w piersiach. Moim zadaniem jest ocenianie jakości i stylu najlepszych restauracji i hoteli na całym świecie. Jest to skomplikowany proces obserwowania wszystkich szczegółów, wypełniania kwestionariuszy, rozbierania całego doświadczenia na czynniki pierwsze. Normalny gość wizytę w restauracji zwykle kwituje jednym lub dwoma słowami: fajnie lub niefajnie, pysznie lub tak sobie. Rolą inspektora jest profesjonalne nazwanie i ocena wszystkich czynników, które składają się na końcowy odbiór: wystrój, obsługa, oświetlenie, muzyka, karta win i wreszcie jakość samego jedzenia, sposobu podania. To ponad sto elementów, które trzeba każdorazowo przeanalizować i ta praca wymaga dużej wiedzy i doświadczenia. Ponadto szkolę inspektorów i zasiadam w jury najważniejszych konkursów, takich Oskarów kulinarnych na świecie.
Jak wyglądała Pani droga zawodowa? Czy marzenia się spełniają?
Przez niemal dwadzieścia lat zajmowałam się doradztwem strategicznym i personalnym dla dużych firm międzynarodowych. Praca w biznesie pochłaniała mnie niemal całkowicie, jednak moją pasją było zawsze podróżowanie i jedzenie. Jednak pasją nie tak rozumianą jak u większości osób lubiących odwiedzać nowe miejsca i restauracje. Od początku podchodziłam do tego niezwykle poważnie. Każdą podróż przygotowywałam skrupulatnie umawiając się z najlepszymi szefami kuchni i farmerami w każdym z odwiedzanych krajów i regionów. Potem zaczęłam organizować wydarzenia kulinarne na świecie, a wreszcie zostałam poproszona o wprowadzenie do Polski Żółtego Przewodnika Gault&Millau. To był moment, w którym musiałam podjąć decyzję o zmianie drogi zawodowej i w hollywoodzkim stylu uczynienia swojej pasji swoim zawodem. Dwa lata po debiucie Przewodnika w Polsce zostałam poproszona w dołączenie do światowego zarządu i otwieranie Przewodnika w kolejnych krajach. I tak moje podróże się zintensyfikowały, a ja odpowiadałam za wprowadzanie przewodnika m. in. w Japonii, Kanadzie, Gruzji, Izraelu czy w Maroku. To zdecydowanie więcej niż wymarzyłam!
Czy zdradzi Pani jak trafiła do telewizji?
Od początku historii Przewodnika Gault&Millau w Polsce doroczne uroczyste gale premierowe prowadziłam z Marcinem Prokopem. Wspaniały facet! Kiedyś, podczas jednego ze spotkań rozmawialiśmy o moich doświadczeniach i podróżach. Marcin, zachwycony moim nietypowym zawodem umówił mnie z niezwykle charyzmatyczną postacią – szefową kanałów tematycznych TVN, Małgosią Łupiną. I tu sprawa potoczyła się błyskawicznie. Małgosia ma niesamowitą intuicję do łowienia talentów i ciekawych tematów. Stąd pomysł na pokazywanie najwspanialszych miejsc na świecie, odkrywanie różnych oblicz luksusu, zaglądanie za kurtynę tworzenia miejsc wyjątkowych. I podlanie całości smakowitym sosem ciekawostek i ploteczek. Tak powstała koncepcja programu Ambasady Luksusu. Na wspólne podróżowanie zapraszam na antenę TVN Style w każdą niedzielę o 18.00!
Źródło: TVN Style/x-news