"Bake Off – Ale ciacho! 5" odcinek 6. - co się wydarzyło?
Za nami półmetek słodkiej rywalizacji. Ostatnio cukiernicy pożegnali Magdalenę, a w tym odcinku - podobnie jak w poprzednich - nikt nie chciał odpaść. Na początek kolejnych zmagań o tytuł Mistrza Wypieków uczestnicy musieli stworzyć tort czekoladowy. Nie mogło być jednak łatwo. Należało skumulować maksymalną ilość czekolady w wypieku i zadbać o to, aby ważył równe 3,8 kg. Dodatkowym wyzwaniem była symetria - jurorzy zwracali uwagę na to, czy zachowany jest idealny kąt prosty między bokami tortu.
Krzysztof Ilnicki i Michał Bryś degustowali czekoladowe wypieki nie wiedząc, kto jest ich autorem. Zauważyli, że największy problem uczestnicy mieli z symetrią. Krem Tomasza powalił jurorów na łopatki, ale pierwsze miejsce w konkurencji technicznej zajęła Anna.
Ciasto z miodem to temat konkurencji autorskiej. - Z miodu trzeba zrobić głównego bohatera. Miód musi być czytelny, a cały wypiek nie może być przesłodzony - wskazał Krzysztof Ilnicki. Uczestnicy wzięli to sobie do serca i rozpoczęli przygotowania. Powstały m.in. tarta na kruchym spodzie z kremem miodowym, tort z biszkoptu nasączonego miodem gryczanym czy tort z dodatkiem miodu przełożony kremem śliwkowym. Mistrzem Wypieków Tygodnia został Tomasz Batko.
W 6. odcinku 5. edycji "Bake Off - Ale ciacho!" odpadł Rafał Jonko!
