Fabryki smaku Odcinek 24 (Sezon 4) - Pomidorowa pasja
Food factory, Kanada
Streszczenie odcinka
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. "Dziś w menu: ponad pół miliona tubek z jogurtem, zniewalający sos pomidorowy, lawina cukierków i napakowany proteinami kuzyn tofu: tempeh." "Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych." "Odwiedzimy fabrykę, w której codziennie produkuje się ponad pół miliona tubek z jogurtem i dowiemy się, co lub kto sprawia, że tradycyjny włoski sos pomidorowy nieustannie podbija serca i podniebienia smakoszy. Zobaczymy też, gdzie co minutę tnie się i pakuje 1400 owocowych cukierków do żucia i poznamy dwóch przedsiębiorczych ludzi, których przepisem na sukces jest napakowany proteinami kuzyn tofu: tempeh."
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny