Jola Kleser z "Pytania na śniadanie" dostała własny program. Tylko nam opowiedziała o kulisach swoich "Kulinarnych wędrówek". Co nie podoba jej się w diecie Polaków?

Karol Gawryś
Karol Gawryś
Fot. Piętka Mieszko/AKPA
Fot. Piętka Mieszko/AKPA
Jola Kleser od lat związana jest z telewizyjnymi programami kulinarnymi. Widzowie mogli ją oglądać m.in. w kuchni "Pytania na śniadanie". Kulinarna gwiazda TVP tym razem wystartowała z własnym programem. W rozmowie z Telemagazynem, Jola Kleser zdradziła m.in. czego widzowie będą mogli się spodziewać w jej nowym show, a także wyznała, co jej się nie podoba w diecie wielu Polaków.

"Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser"

"Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser"

Od 11 czerwca 2022 roku widzowie TVP HD i TVP Polonia mogą oglądać nowy kulinarny program pt. , prowadzony przez znaną m.in. z występów w "Masterchefie" oraz w kuchni "Pytania na śniadania", Jolę Kleser. Nowa kulinarna produkcja TVP ma zabrać widzów w inspirujące podróże po najsmaczniejszych zakątkach Polski, skupiając się przy tym na najzdrowszych polskich produktach regionalnych.

Jola Kleser specjalnie dla redakcji Telemagazyn.pl o swoim nowym programie, a także o największym kulinarnym grzechu Polaków.

Telemagazyn.pl

W rozmowie z Telemagazynem, Jola Kleser postanowiła opowiedzieć więcej na temat "Kulinarnych wędrówek z Jolą Kleser", a także zdradzić, co jest najtrudniejsze przy kręceniu tego typu programów. Wyznała również, co uważa za największy kulinarny grzech Polaków.

Czego widzowie mogą się spodziewać w nowych odcinkach "Kulinarnych wędrówek z Jolą Kleser"?

Na pewno pięknej Polski. Miejsc, w których pokazujemy ludzi z pasją, uprawiających różne warzywa i z pewnością przepisów lekkich, zdrowych, troszkę odmienionych, z użyciem naszych polskich fantastycznych produktów.

Co jest najtrudniejsze przy tworzeniu tego typu programów kulinarnych?

Najgorszą rzeczą, która może nas spotkać na planie jest zła pogoda. Choć muszę powiedzieć, że jestem w czepku urodzona, ponieważ był taki dzień, który od rana zapowiadał się deszczowo i jak wyjechaliśmy, to ciągle padało. Był to dzień, w którym kręciliśmy odcinek o czosnku. Trzeba było wejść na pole czosnku, w gumowcach. Mówię, no trudno. Będziemy kręcić w takim deszczyku. Nawet przygotowaliśmy już sobie takie awaryjne miejsce do gotowania z zadaszeniem. No i wchodzę na to pole czosnku, aż tu nagle słońce wyszło! Nagraliśmy wszystko, ugotowaliśmy, wsiedliśmy do busa, a tu nagle znów zaczęło padać.

Kto jest dla Pani największym autorytetem kulinarnym? Wzoruje się Pani na jakiś słynnych telewizyjnych mistrzach kuchni?

Ja nie jestem z wykształcenia kucharzem. Moja droga zawodowa rozpoczęła się od pasji i miłości do gotowania. Pamiętam moje pierwsze programy kulinarne
gdzie Nigella Lawson gotowała i robiła to z niesamowitym smakiem. Być może nie była najlepszą kucharką, ale z pewnością najlepiej o tym gotowaniu opowiadała i jak
podawała swoje dania, to każdy miał ochotę je skosztować. Rzecz jasna jest też Jamie Oliver i Yotam Ottolenghi. Są to postacie, na które mogę patrzeć i oglądać całymi dniami! Cenię także wszystkich innych ludzi, którzy potrafią gotować prosto z serca i dzielić się tym.

Co Pani uważa za największy kulinarny grzech Polaków?

Jemy bardzo monotonnie i zdecydowanie za mało warzyw. Jak biorę na warsztat jakieś warzywo, to okazuje się, że można z niego zrobić wiele dań, a ludzie najczęściej
ograniczają się do jednego, czy dwóch. Ja oczywiście rozumiem, że ludzie są zabiegani, nie mają czasu nauczyć się nowości, ale musimy to zmienić. Po to, aby nasze życie i nasza dieta były bardziej urozmaicone, żebyśmy byli zdrowsi, bo przecież to co jemy, wpływa na to, jak się czujemy. Tak więc nie jedzmy monotonnie i rozwijajmy naszą dietę o nowe produkty.

Czy telewizyjni szefowie kuchni mogą doświadczać hejtu? Zdarzyło się Pani doświadczyć tego typu nieprzyjemności?

Mam świadomość tego, że gotując na ekranie jesteśmy narażeni na najróżniejsze sytuacje, jednak osobiście takich nie doświadczyłam. Zdaję sobie sprawę z tego, że każdy może się wypowiedzieć o nas i nas zhejtować. Podchodziłabym jednak do takich wypowiedzi z przymrużeniem oka, gdyż nie toleruję nienawiści. Ja jestem osobą otwartą, z sercem i z uśmiechem. Jeśli komuś się coś nie podoba, to sądzę, że to jego prywatna sprawa i tylko on będzie za to odpowiadał.

Jakby Pani zachęciła telewidzów do obejrzenia "Kulinarnych wędrówek z Jolą Kleser"?

Kochani! 10 fantastycznych odcinków o naszej pięknej Polsce, o której ja także zapomniałam mieszkając w mieście. Pokazuję, jak z banalnych produktów można wyczarować fajne, nowe dania i urozmaicić kuchnię. No i przede wszystkim jest mnóstwo energii, pięknych krajobrazów i wspaniałych ludzi. Oglądajcie!

Sprawdź program tv na stronie Telemagazyn.pl

od 7 lat
Wideo

echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn