Okrasa łamie przepisy Odcinek 270 - Smak wędzonej śliwki

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprasza widzów na gotowanie z wędzoną śliwką z Beskidu Wyspowego, występującą pod nazwą suska sechlońska. To produkt regionalny, wpisany na europejską listę produktów o chronionym pochodzeniu geograficznym, który jest powszechnie kupowanyw okresie Bożego Narodzenia. Wędzone, suszone owoce służą przede wszystkim do przyrządzenia wigilijnego kompotu. Wedle legendy już w XIII wieku Święta Kinga sprowadziła na górzyste tereny Beskidów śliwki węgierki, które w nowym miejscu znalazły dobre warunki uprawy. Sama nazwa suska oznacza ususzoną i uwędzoną śliwkę, zaś określenie sechlońska pochodziod nazwy wsi Sechna, gdzie tradycje uprawy i wędzenia śliwek sięgają XVIII wieku. Drylowane ręcznie śliwki węgierki wędzone są kilka dni w dymie z drewna bukowego w specjalnych wędzarniach, czyli tak zwanych suśniach. Jakie potrawy z wędzonymi śliwkami przygotuje kucharz? Choć nie będzie tradycyjnego kompotu z suszu, to pojawią się śledzie z grzybami i salsą z wędzonej śliwki. Będą też słodkie pierogi z wędzonymi śliwkami i masłem piernikowym, a na poświąteczny obiad jagnięcy gulasz z wędzoną śliwką na karmelowym piwie i czerwonym winie.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Smak wędzonej śliwki
Smak wędzonej śliwki
Smak wędzonej śliwki
Smak wędzonej śliwki
Smak wędzonej śliwki
Smak wędzonej śliwki
Smak wędzonej śliwki
Smak wędzonej śliwki
Smak wędzonej śliwki
Smak wędzonej śliwki
Smak wędzonej śliwki
Smak wędzonej śliwki
Smak wędzonej śliwki
Smak wędzonej śliwki
  • Smak wędzonej śliwki
  • Smak wędzonej śliwki
  • Smak wędzonej śliwki
  • Smak wędzonej śliwki
  • Smak wędzonej śliwki
  • Smak wędzonej śliwki
  • Smak wędzonej śliwki
  • Smak wędzonej śliwki
  • Smak wędzonej śliwki
  • Smak wędzonej śliwki
  • Smak wędzonej śliwki
  • Smak wędzonej śliwki
  • Smak wędzonej śliwki
  • Smak wędzonej śliwki