Okrasa łamie przepisy Odcinek 269 - Fasole zamiast ziemniaka

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprasza widzów na opowieść o roślinach strączkowych. Do czasu upowszechnienia się ziemniaka, na stołach naszych przodków królowały kasze i właśnie rośliny strączkowe, takie jak groch, bób czy soczewica. Mięso, wbrew legendom, pojawiało się dużo rzadziej. Po pierwsze było drogie i trudno dostępne, a po drugie nawet zamożni mięso jadali nieczęsto w wyniku rygorystycznego przestrzegania licznych postów. A dni postnych było ponad sto pięćdziesiąt w roku. Potem przyszła era ziemniaka, głównego składnika dzisiejszej polskiej kuchni regionalnej. Ale współczesna dietetyka wysoko ceni rośliny strączkowe. Zawierają one duże ilości białka, witamin i składników mineralnych. Warto po nie sięgać. Dlatego Karol pokaże, jak przygotować potrawy, które zazwyczaj kojarzą nam się z ziemniakami, właśnie ze strączkowych, a konkretnie z różnych gatunków fasoli. Będą smażone pyzy z fasolowego ciasta, potem gulasz cielęcy z fasolą białą i czarną, a także fasolowa sałatka wzorowana na powszechnie znanej sałatce ziemniaczanej.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Fasole zamiast ziemniaka
Fasole zamiast ziemniaka
Fasole zamiast ziemniaka
Fasole zamiast ziemniaka
Fasole zamiast ziemniaka
Fasole zamiast ziemniaka
Fasole zamiast ziemniaka
Fasole zamiast ziemniaka
Fasole zamiast ziemniaka
Fasole zamiast ziemniaka
Fasole zamiast ziemniaka
Fasole zamiast ziemniaka
Fasole zamiast ziemniaka
Fasole zamiast ziemniaka
  • Fasole zamiast ziemniaka
  • Fasole zamiast ziemniaka
  • Fasole zamiast ziemniaka
  • Fasole zamiast ziemniaka
  • Fasole zamiast ziemniaka
  • Fasole zamiast ziemniaka
  • Fasole zamiast ziemniaka
  • Fasole zamiast ziemniaka
  • Fasole zamiast ziemniaka
  • Fasole zamiast ziemniaka
  • Fasole zamiast ziemniaka
  • Fasole zamiast ziemniaka
  • Fasole zamiast ziemniaka
  • Fasole zamiast ziemniaka