Okrasa łamie przepisy Odcinek 38 - Kuchnia na wodzie termalnej
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Tym razem Karol Okrasa rusza swoją syrenką do miejscowości Uniejów w województwie łódzkim. Mało kto wie, że znajduje się tam uzdrowisko geotermalne, a gorąca woda bucha, parując wprost do rzeki Warty. Karola Okrasę ściągnęły jednak do Uniejowa nie gorące kąpiele, ale wieść o tym, że jeden z kucharzy miejscowego hotelu, Jacek Kaźmierczak, używa wody geotermalnej do przygotowywania potraw. W kuchniwykorzystuje on wody termalne na trzy sposoby: po pierwsze kisi na niej ogórki, kapustę, grzyby, wędzone śliwki. Z tej wody przyrządza też zupę z suma z Warty, a także marynuje w niej mięsa, np. piersi kaczki czy gęsi. Pierwszym daniem będzie zupa z suma i pstrąga na wodzie geotermalnej z kiszoną kapustą. Kolejne danie to marynowana pierś z gęsi podana w formie carpaccio z kiszonymi wędzonymi śliwkami. A ostatnie danie to pstrąg smażony nad rzeką w sosie śliwkowym.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny