TelemagazynOkrasa łamie przepisyOdcinki Okrasa łamie przepisy Streszczenia odcinków Polska 2024 Odcinek 324 - Dziczyzna w kwiatach i bukwi Dania odcinka to: marynowane w dereniu żeberka jelenia z puree ziemniaczanym z bukwią, szybki gulasz w stylu stir fry ze schabu z dzika z gąskami i borowikami oraz potrawa z mięsa z daniela. Odcinek 323 - Smak pędów sosny Karol przygotuje dania na bazie pędów sosny i świerka: placki ziemniaczane z pędami świerka i sosny; kotlet chlebowy z grzybami i sałatką z młodych liści lipy i syropu sosnowego; pieczone warzywa z dressingiem sosnowo-orzechowym. Odcinek 322 - Dziczyzna i karp na dziko Karol okrasa przygotuje dania z dziczyzny i karpia. Wśród potraw odcinka znajdą się: tatar z jelenia z marynowanymi grzybkami, leśny gulasz z sarny z młodą kapustą i karp na dziko w sosie z czosnku niedźwiedziego. Odcinek 321 - Miód pachnący lasem W odcinku: gulasz z białej kiełbasy i chorizo z dzika z młodą kapustą i kluseczkami śląskimi, pieczone buraki z twarogiem z dresingiem z leśnego miodu oraz hamburger z dziczyzny z miodową salsą i grzybkami. Odcinek 320 - Smak zapomnianych łojoków Karol Okrasa wyrusza na wyprawę kulinarną, podczas której opowie o smaku, jaki mają zapomniane tłuszcze. Pretekstem do tej opowieści są łojoki, potrawa regionalna z miejscowości Skała położonej na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Odcinek 319 - Dzikie kanapki z ognia Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na "dzikie" kanapki z ogniska. Kucharz pokaże widzom kilka propozycji kanapek zrobionych w piknikowych warunkach na ogniu. Odcinek 318 - Jurajskie pieczonki W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy na Jurę Krakowsko-Częstochowską, aby pokazać widzom potrawy inspirowane miejscową specjalnością, czyli pieczonkami. Odcinek 317 - Domowe keczupy Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na kulinarną opowieść o keczupie. Ten czerwony sos jest bodaj najpopularniejszym sosem na świecie. Odcinek 316 - Trzy razy ziemniaki Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 315 - Smak jesiennej maliny Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 314 - Jabłka ze starego sadu Karol Okrasa wyrusza do starego sadu we wsi Antolka. Nowoczesne sady jabłkowe to szpalery równiutkich jabłonek, umożliwiających łatwą, zmechanizowana uprawę i zbiór owoców. Odcinek 313 - Bieszczadzkie dzikie zioła Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 312 - Smak gryczanego ciasta Tym razem Karol Okrasa wyrusza na Jurę Krakowsko-Częstochowską, w pobliże miejscowości Żarki. Wśród zaproponowanych dań będzie zupa z kaszą gryczaną, selerem, marchewką i pieczarkami. Odcinek 311 - Kuchnia na liściach winogron Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 310 - Mazurskie sałatki ziemniaczane Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 309 - Smak czarnej porzeczki Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 308 - Nowy polski kociołek Karol przygotuje trzy dania jednogarnkowe: przyrządzone w kociołku na ogniu skrzydełka drobiowe; gęstą zupę rybną wzbogaconą wędzonym pstrągiem; zębacza zapiekanego z fasolką szparagową. Odcinek 307 - Szybki grill Tym razem Karol Okrasa wyruszy nad piękną, wciąż dziką Biebrzę i pokaże widzom, jak przygotować potrawy z grilla. Założenie jest takie, aby ryba i mięso, które trafią na ruszt, nie spędziły tam dłużej niż minutę. Odcinek 306 - Kuchnia Kielecczyzny Karol Okrasa wyruszy do doliny Białej Nidy na Kielecczyźnie. Przygotuje zupę z grochu, kaszy i ziemniaków; bitki wołowe w pikantnym sosie z kuleczkami z ziemniaków; placki z ziemniaków z farszem z twarogu i konfitury. Odcinek 305 - Kuchnia na ziarnku grochu Karol Okrasa przygotuje: marynowanego łososia z sałatką z ogórka i grochu włoskiego; parowanego w wywarze z żeberek szczupaka z korzennym purée z grochu; smażone pikantne kuleczki z zielonego grochu. Poprzednia 1...456...23 Następna Okrasa łamie przepisy w telewizji Sobota 25.05.2024 07:50 Odcinek210 TVP Rozrywka Sobota 25.05.2024 12:00 Odcinek310 TVP Kobieta Sobota 25.05.2024 14:25 Odcinek320 TVP 1 Sobota 25.05.2024 15:25 Odcinek319 TVP Polonia Sobota 25.05.2024 16:25 Odcinek375 TVP HD Sobota 25.05.2024 22:10 Odcinek131 TVP ABC Niedziela 26.05.2024 07:05 Odcinek210 TVP Rozrywka Niedziela 26.05.2024 07:40 Odcinek211 TVP Rozrywka Niedziela 26.05.2024 12:05 Odcinek311 TVP Kobieta Poniedziałek 27.05.2024 07:45 Odcinek309 TVP Rozrywka Poniedziałek 27.05.2024 08:20 Odcinek210 TVP Rozrywka Poniedziałek 27.05.2024 11:15 Odcinek320 TVP 2 Pokaż więcej Pokaż mniej Podobne programy Co niesie dzień Wstęp wolny z kulturą Rusz się, człowieku ABC GOTOWANIA Kuchnia Billa: Notting Hill Jakubiak lokalnie Panorama litewska Mammaryla Jacques Pepin: podstawy dobrej kuchni Jazda polska, czyli jak przetrwać na polskich drogach