Prawdziwa kuchnia żydowska - czulent, potrawa szabatowa

Polska 2012

Ronen jest mistrzem kuchni. Urodził się w religijnej rodzinie w Izraelu. Przygotowuje charakterystyczne dla kuchni izraelskiej potrawy z dodatkiem przypraw.

Czas trwania:20 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Prawdziwa kuchnia żydowska - czulent, potrawa szabatowa w telewizji

Opis programu

Program z cyklu wakacyjne przygody z żydowską kuchnią, wokół której narosło wiele mitów. Istnieje mnóstwo kawiarni i restauracji oferujących żydowskie potrawy, nie mających jednak z takowymi nic wspólnego. Co jest tajemnicą prawdziwego żydowskiego smaku? Jak wybrać dobre potrawy? Na te pytania odpowiemy w programie. Żydowska kuchnia musi być koszerna. Składniki potraw takżemuszą mieć certyfikat koszerności. Ale takiego certyfikatu nie ma żadna restauracja ani kawiarnia w Polsce, z wyjątkiem kuchni istniejących przy gminach żydowskich. Ronen jest mistrzem kuchni, urodził się w religijnej rodzinie w Izraelu. Przygotowuje smakowite potrawy z przyprawami charakterystycznymi dla kuchni izraelskiej. Kiedy do Polski przyjechała na koncert gwiazda muzyki pop Madonna, zażyczyła sobie dania z kuchni koszernej i właśnie m. in. Ronen był kucharzemprzyrządzającym dla niej potrawy. Jak smakuje ryba po żydowsku? - o tym w programie.