Prawdziwa kuchnia żydowska - czulent, potrawa szabatowa
Polska 2012
Ronen jest mistrzem kuchni. Urodził się w religijnej rodzinie w Izraelu. Przygotowuje charakterystyczne dla kuchni izraelskiej potrawy z dodatkiem przypraw.
Czas trwania:20 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny
Opis programu
Program z cyklu wakacyjne przygody z żydowską kuchnią, wokół której narosło wiele mitów. Istnieje mnóstwo kawiarni i restauracji oferujących żydowskie potrawy, nie mających jednak z takowymi nic wspólnego. Co jest tajemnicą prawdziwego żydowskiego smaku? Jak wybrać dobre potrawy? Na te pytania odpowiemy w programie. Żydowska kuchnia musi być koszerna. Składniki potraw takżemuszą mieć certyfikat koszerności. Ale takiego certyfikatu nie ma żadna restauracja ani kawiarnia w Polsce, z wyjątkiem kuchni istniejących przy gminach żydowskich. Ronen jest mistrzem kuchni, urodził się w religijnej rodzinie w Izraelu. Przygotowuje smakowite potrawy z przyprawami charakterystycznymi dla kuchni izraelskiej. Kiedy do Polski przyjechała na koncert gwiazda muzyki pop Madonna, zażyczyła sobie dania z kuchni koszernej i właśnie m. in. Ronen był kucharzemprzyrządzającym dla niej potrawy. Jak smakuje ryba po żydowsku? - o tym w programie.