Obniżają, one poziom złego cholesterolu, chronią przed miażdżycą, chorobami serca i udarem mózgu. Warto więc zastąpić tłuszcze zwierzęce olejem słonecznikowym.
Regularne spożywanie oleju słonecznikowego może w niektórych przypadkach pomóc w pozbyciu się niewielkich kamieni nerkowych i żółciowych. Warto go podawać dzieciom, gdyż wpływa korzystnie na wzrost i rozwój młodych organizmów.
Nasiona słonecznika bogate są również w witaminy: A, E, F, D oraz B, szczególnie B6 oraz żelazo, potas, wapń, cynk i magnez. Składniki te poprawiają przemianę materii, wzmacniają system nerwowy, pomagają leczyć trądzik, łupież, łamliwe i przesuszone włosy.
Podobnie jak pestki dyni, nasiona słonecznika zapobiegają schorzeniom gruczołu krokowego u mężczyzn. Słonecznik jest też polecany osobom cierpiącym na nadwagę i częste zaparcia.
Kuracja olejem słonecznikowym, który zawiera duże ilości witaminy E i F, uśmierza bóle, hamuje krwawienia dziąseł oraz odtruwa organizm.
