Smaki Stambułu Odcinek 1 (Sezon 1) - Król kebabów

Tom's Istanbul Delight, Turcja 2015

Streszczenie odcinka

W tym odcinku szef kuchni w restauracji Toma, Deniz, prezentuje prastarą metodę gotowania głęboko w ziemi. Ta tradycja jest wciąż żywa w samym sercu Stambułu. Tom i Deniz udają się do Kadınlar Pazarı w dzielnicy Aksaray, gdzie odwiedzą restaurację Şeref Büryan, położoną w cieniu starożytnego akweduktu Walensa. Jej właściciel Levent Avcı zaserwuje kebab büryan i przysmaki kuchni z południowego wschodu Turcji. Następnie w modnej dzielnicy Karaköy Tom spotyka się z Esrą Muslu i Zeynep Moroğlu, które otworzyły tu swoją popularną knajpkę Unter. Zabiorą Toma na znajdującą się kilka kilometrów od Stambułu farmę w Komşuköy. Tam zdradzą mu sekret swoich dań są nim świeże składniki prosto od Matki Ziemi. Tom poznaje też Amerykanina mieszkającego w Stambule, Alexa Waldmana, który zakochał się w tym mieście. Razem idą na targ przypraw, na którym mieszają się najróżniejsze aromaty. Po zakupach panowie udają się do baru Alexa w Asmalımescit, gdzie właściciel przygotuje dla gościa swój popisowy koktajl tonik z przyprawami. Na koniec Tom spotyka się z Denizem w swojej stambulskiej kuchni, by stworzyć danie zainspirowane miastem: wolno pieczony udziec jagnięcy z suszonymi owocami, ciecierzycą i ostrym sosem pomidorowym, podawany z placuszkami z cukinii.

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Smaki Stambułu w telewizji

Galeria

Król kebabów
Król kebabów
Król kebabów
Król kebabów
Król kebabów
Król kebabów
  • Król kebabów
  • Król kebabów
  • Król kebabów
  • Król kebabów
  • Król kebabów
  • Król kebabów