Smaki Stambułu Odcinek 2 (Sezon 1) - Stolica meze

Tom's Istanbul Delight, Turcja 2015

Streszczenie odcinka

Tym razem Tom udaje się do wielokulturowej dzielnicy Stambułu, Balat. Tendü Meriç oprowadza go po tej starej części miasta, w której czas się zatrzymał. Tom z zachwytem ogląda bawiące się dzieci i pomagających sobie nawzajem sąsiadów . Pierwszym przystankiem na jego trasie jest Vodina Cafe. Szefowa kuchni Meltem Açıkel pokazuje Tomowi, jak według tradycyjnego przepisu zrobić jogurt przy użyciu cieciorki. Jogurt jeden z głównych bohaterów kuchni Bliskiego Wschodu jest podawany z manti, przysmakiem, który Tom pomoże przyrządzić. Brytyjczyk robi też coś od siebie sałatkę z ogórka i jogurtu. W kuchni tureckiej od wieków wykorzystuje się proces fermentacji. Jest on konieczny na przykład do przygotowania pikli. Didem Şenol, szefowa kuchni dwóch modnych restauracji, zabiera Toma do jednego ze swoich ulubionych sklepów na targu rybnym w dzielnicy Beyoğlu. Tom jest zachwycony piklami, robi hummus z czerwonej papryki i pyszny dip. Następnie spędza wieczór w typowo tureckim stylu po powrocie do Balat spotyka się z dziennikarzem Tanem Morgülem, by spróbować lokalnych meze oraz raki. W tym celu panowie udają się do Agora Meyhanesi, tradycyjnej tawerny zwanej "meyhane", odrestaurowanej przez producenta filmowego Ezela Akaya. Tomowi bardzo smakują tutejsze meze. Przemyka się do kuchni, żeby zobaczyć, jak szef kuchni przyrządza jedno ze swoich popisowych dań: labraksa marynowanego w raki. Nietypowe składniki i techniki stają się inspiracją dla Toma, który wraca do swojej kuchni i wraz z Denizem przygotowuje marynowane kulki jogurtowe z sałatką z ciecierzycy i ogórka.

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Smaki Stambułu w telewizji

Galeria

Stolica meze
Stolica meze
Stolica meze
Stolica meze
Stolica meze
Stolica meze
  • Stolica meze
  • Stolica meze
  • Stolica meze
  • Stolica meze
  • Stolica meze
  • Stolica meze