Smaki Stambułu Odcinek 3 - Ryba prosto z Bosforu

Tom's Istanbul Delight, Turcja 2015

Streszczenie odcinka

"Smaki Stambułu" to 6-odcinkowa seria, w której brytyjski szef kuchni Tom Aiken wyrusza w kulinarną podróż do największego miasta Turcji. Tom właśnie otworzył w Stambule restaurację jednak żeby podbić miasto, musi mieć w zanadrzu niezwykłe dania. Szuka najlepszych składników, odkrywa smaki, poznaje tradycje i kulturę gastronomiczną tego wiekowego miasta. W podróży towarzyszą mu miejscowi kucharze. Bogatszy w wiedzę i inspiracje, wraca do swojej kuchni, by komponować autorskie przepisy. Na widzów czekają takie atrakcje jak gotowanie na kutrze pośrodku Bosforu czy zaglądanie do buchającej żarem piwnicy, by zobaczyć jak powstaje kebab büryan. Dzięki Tomowi poznacie wyjątkowy urok magicznego Stambułu.Przedzielony Bosforem Stambuł leży na dwóch kontynentach, co wpłynęło na kuchnię i kulturę miasta. Ten odcinek Tom rozpoczyna od spotkania z Defne Koryürek, propagatorką idei slow food i aktywistką walczącą o ochronę zwierząt morskich żyjących w wodach Stambułu. Następnie Tom udaje się do restauracji Lacivert, znajdującej się pod Mostem Bosforskim. Spróbuje tam lokalnych owoców morza. Szef kuchni Hüseyin Ceylan podaje mu danie z bonita ryby, na którą właśnie jest sezon. Położenie restauracji inspiruje Toma do ugotowania potrawy ze składników używanych przez Hüseyina będą to cefale według jego własnego przepisu. Później na targu rybnym Beyoğlu Tom spotyka się ze słynną szefową kuchni, Didem Şenol. Razem robią zakupy w sklepie z podrobami, ponieważ Didem uwielbia przyrządzać dania z nietypowych składników. Tym razem będzie to ozór wołowy. Po takim posiłku Tom ma ochotę spróbować swoich sił w wędkowaniu, które jest jedną z największych atrakcji Bosforu. Umawia się więc z Tahsinem rybakiem, który od dzieciństwa pracuje na rodzinnym kutrze i jako jeden z niewielu łowi w Stambule motelę. Tom składa hołd Bosforowi, przygotowując złowioną przez Tahsina rybę smaży ją i podaje z sałatką z rukoli i czerwonej cebuli. Po kolejnej owocnej podróży Tom wraca do swojej restauracji, by spotkać się z szefem kuchni Denizem. Gotują wspaniałe danie pieczonego w całości turbota w ziołowej soli, podawanego z lekką sałatką z kaszy bulgur.

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Smaki Stambułu w telewizji

Galeria

Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu
  • Ryba prosto z Bosforu