Smaki Stambułu Odcinek 5 (Sezon 1) - Śniadaniowa uczta

Tom's Istanbul Delight, Turcja 2015

Streszczenie odcinka

Tom je śniadanie z szefem kuchni Maksutem Askarem i jego żoną Tamar w kawiarni pod słynną stambulską twierdzą Rumeli Hisari. Dowiaduje się, że śniadanie to kluczowy posiłek w życiu tureckich rodzin czasem jest prawdziwą ucztą, szczególnie w weekendy. Tom próbuje tu menemen, ukochanego przez Turków dania z jajek. Postanawia zaimprowizować i przyrządzić własną wersję tego dania z kilkoma zaskakującymi składnikami. Następnie udaje się na spotkanie ze specjalistą od sztuki osmańskiej, Serdarem Gülgünem. Wcześniej jednak wstępuje do jednej z najstarszych tureckich cukierni, Cafer Erol, gdzie chce kupić słodycze, które zaniesie Serdarowi w prezencie. Zaskoczony wyborem przysmaków Tom wybiera klasyczne tureckie rachatłukum. Drewniana posiadłość Serdara w osmańskim stylu i autentyczne dekoracje pozwalają Tomowi odbyć podróż w przeszłość, do czasów Imperium Osmańskiego. Serdar opowie mu o imperialnej architekturze, kuchni i przede wszystkim o historii kawy po turecku, podawanej zwykle z rachatłukum. Po wysłuchaniu opowieści o kuchni osmańskiej, Tom nabiera ochoty na spróbowanie oryginalnych osmańskich dań. Idzie do restauracji Matbah na Sultanahmet, stambulskiej starówce. Tu czeka go uczta godna sułtana. Następnie znów udaje się w gości. Tym razem odwiedza rodzinę swojego szefa kuchni, Deniza. Siostra Deniza, Meltem, jest cukierniczką i chce pokazać Tomowi, jak przyrządza się tradycyjny turecki deser, jogurtowe revani. Po zebraniu pomysłów Tom wraca do swojej kuchni w towarzystwie Deniza. Stworzy własne danie zainspirowane Stambułem jagnięcinę marynowaną w jogurcie, podawaną na ryżu z przyprawami w stylu osmańskim.

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Smaki Stambułu w telewizji

Galeria

Śniadaniowa uczta
Śniadaniowa uczta
Śniadaniowa uczta
  • Śniadaniowa uczta
  • Śniadaniowa uczta
  • Śniadaniowa uczta