Smaki Stambułu Odcinek 6 (Sezon 1) - Tradycja i awangarda
Tom's Istanbul Delight, Turcja 2015
Streszczenie odcinka
Tom spotyka się z Mehmetem Gürsem, gwiazdą stambulskiej sceny gastronomicznej, który zawdzięcza swoją pozycję nie tylko pysznemu jedzeniu, ale też stworzonej przez siebie Nowej Kuchni Anatolii. W swoim manifeście Mehmet okazuje ogromny szacunek lokalnym składnikom i proponuje futurystyczne podejście do klasycznych dań. W tym celu wprowadza do przepisów nowe pomysły i techniki. W swojej eleganckiej restauracji na dachu Mehmet przyrządza dla Toma ośmiornicę metodą sous-vide, podawaną w pysznym sosie pomidorowym. Mehmet serwuje w swoich lokalach najlepsze miejscowe wina. Sommelier w restauracji Mikla opowiada Tomowi historię win z Anatolii. Następnie Mehmet zabiera Toma do swojego futurystycznego warsztatu kawowego Kronotrop w Maslak, gdzie wraz z ekipą specjalistów od kawy stara się ulepszyć kawę po turecku. Kawowy geniusz Turgay Yýldýzlý przygotowuje dla Toma różne rodzaje tego tradycyjnego tureckiego napoju. Tom, zachwycony kawową kulturą, postanawia użyć kawy jako jednego ze składników swojego puddingu ryżowego, który przygotowuje dla ekipy zapaleńców. Po wizycie w Kronotrop Tom jedzie do Eminonu, gdzie zobaczy, jak powstają wspaniałe tureckie miedziane naczynia. Odwiedza Emira Ali Enç, właściciela Soy Türkiye, w jego warsztacie w Yeni Han nieopodal słynnego Wielkiego Bazaru. Emir zjeździł całą Turcję oraz jej okolice, by nauczyć się wszystkiego o swoim rzemiośle. Dziś produkuje naczynia kuchenne własnego projektu, wykonane z wysokiej jakości miedzi. Eksportuje je do profesjonalnych kuchni na całym świecie. W tym odcinku Tom spotka się z ludźmi, którzy zainspirują go swoim nowatorskim podejściem do tradycji. Następnie wróci do swojej kuchni, gdzie z pomocą Deniza przygotuje wspaniałe danie: filet z labraksa z gulaszem z białej fasoli.
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny