To już finał, każdy z zawodników chce pokazać się z jak najlepszej strony! W tej wojnie nie bierze się jeńców! W finałowym zadaniu finaliści mieli do pomocy jednego uczestnika, który odpadł wcześniej z programu. Ale żeby nie było tak łatwo - współpracownik schodził po pewnym czasie ze stanowiska i jego miejsce zajmował zmiennik. Rafał Grzegorzek, Michał Seferyński i Dawid Szkudlarek chcieli pokazać, co potrafią! Musieli przygotować menu degustacyjne składające się z pięciu dań. Każdy chce czymś zaskoczyć, w końcu nagrodą jest tytuł TOP CHEF i 100 tysięcy złotych.
Michał Seferyński postanowił przygotować przegrzebki z suszonymi porzeczkami, esencję z porów z luzowanymi skrzydełkami kurczaka i słonecznikowym pesto, marynowane żółte buraki i piankę z koziego sera, comber z sarny z sosem z trawy żubrowej i wędzonym jabłkiem oraz gruszkę w winie z selerem naciowym, gorgonzolą i białą czekoladą.
CZYTAJ TAKŻE:
Rafał Grzegorzek w swoim menu umieścił m.in. chłodnik z czerwonej kapusty z lodami jogurtowymi, foie gras z chałka i karmelizowanymi śliwkami, dorsz z chrupiącym topinamburem oraz włoską bezę z kruszonką tymiankową i gruszką.
Dawid Szkudlarek w menu zaplanował konfitowane żółtko z sercami kurczaka i szparagami, pomidorowe consomme z przegrzebkami, dorsz z sosem buerre blanc i kremową kaszą jaglaną, ragout z sarny z puszystym musem borowikowym, wędzone lody z pasternaku, pączki serowe oraz watę cukrową.
TYTUŁ TOP CHEF MOGŁA ZDOBYĆ TYLKO JEDNA OSOBA. SZÓSTĄ EDYCJĘ PROGRAMU "TOP CHEF" JEDNOGŁOŚNIE ZWYCIĘŻYŁ DAWID SZKUDLAREK!
