Przed uczestnikami stanęła Tajemnicza Skrzynka. Gdy podniosła się, uczestnicy oniemieli z zachwytu. Na własne oczy zobaczyli Gordona Ramseya, który przygotował dla nich pierwsze w tym odcinku zadanie.
Szefowie mieli do wykorzystania zestaw produktów, bliskich sercu Ramseya - wątroba cielęca, czerwone winogrona, liście botwiny, czerwona cebula, kiwi, seler naciowy, mini marchewki, sos demi glace, czerwone wytrawne wino i maliny. Na przygotowanie dania, które oczaruje najpopularniejszego szefa kuchni na świecie mieli 45 minut.
CZYTAJ TAKŻE:
JURORZY "MASTECHEFA" WSPOMINAJĄ WIZYTĘ GORDONA RAMSEY'A W POLSCE [WIDEO]
GORDON RAMSEY W KUCHNI MASTERCHEFA! ZOBACZ ZWIASTUN! [WIDEO]
Po tej konkurencji jurorzy i Gordon Ramsey wybrali tylko najlepsze dania. Były to potrawy przygotowane przez Dominikę, Karinę i Piotr. Jednak to Dominikę Gordon Ramsey zaprosił na obiad do swojej trzygwiazdkowej restauracji w Londynie.
W kolejnym zadaniu, do przygotowania było popisowe danie Ramseya - przegrzebki. Po zaprezentowaniu sposobu przygotowania, uczestnicy mieli 45 minut na stworzenie własnej potrawy z przegrzebków.
Gordon Ramsey wybrał trzy najlepsze i trzy najgorsze dania.
Z programem musiał pożegnać się Arkadiusz Paciorek.
