Rozpoczęło się od wystąpienia Lorka, który oświadczył, iż z przyczyn osobistych musi opuścić program. Wielka strata, więc jurorzy mają nadzieję, że zobaczą go w kolejnej edycji. Na jego miejsce powróciła Grażyna, która odpadła w poprzednim odcinku.
Gościem specjalnym tego epizodu programu był Matt Preston, krytyk kulinarny i juror australijskiego "MasterChefa", który pomoże polskiemu jury w wyborze najlepszych zawodników.
Tematem pierwszej konkurencji była Polska. Kuchnia typowa dla Polski dla niektórych zawodników była wyzwaniem. Z zadaniem bardzo dobrze poradziła sobie Natalia, którą pochwalił Michel Moran. Gęś faszerowaną śliwką i gruszką przygotował Mateusz. To mogło być bardzo, bardzo dobre, ale jest dobre - skomentował krótko Moran. Tatar z jelenia wyszedł spod ręki Damiana. Matt Preston był wręcz zachwycony! Pieczona karkówka z kaszanką (i czekoladą!) to pomysł Mateusza. To jest cudowne - powiedziała Anna Starmach. Grażyna postawiła na klasykę - ryba. Dobre, poprawne danie - skomentowała potrawę Anna Starmach.
Zwycięzcą konkurencji został Damian, który w nagrodę otrzymał bilet do Sydney i został pierwszym półfinalistą programu!
W drugim zadaniu zawodnicy zmierzyli się ze składnikami, które typowe są zarówno dla kuchni polskiej, jak i australijskiej.
Z PROGRAMU "MASTERCHEF" ODPADŁA GRAŻYNA KUROŃ
