"Top Chef" - sprawdź program tv
W najbliższym odcinku "Top Chef" kucharzy skontrolowali tajemniczy inspektorzy. Sprawdzili pracę uczestników, którzy musieli wspiąć się na wyżyny swoich kulinarnych umiejętności. Były to gwiazdy "Ucha Prezesa", członkowie Kabaretu Moralnego Niepokoju - Mikołaj Cieślak i Paweł Koślik, czyli serialowi Mariusz i Adrian. Wcielili się w dwóch inspektorów z Ministerstwa Żywności: Sylwestra Kobyłę i Stanleya Krawczyńskiego, który powrócił do Polski, po długim pobycie za granicą. - Czy wy się na czymś znacie? – dopytywał Grzegorz Łapanowski. – Na jedzeniu… - padła odpowiedź. – _I piciu trochę_– dodał Mikołaj Cieślak.
Uczestnicy zostali podzieleni na dwie drużyny. W żółtych byli: Ewelina, Damian, Krzysztof, Jan, Mateusz, Łukasz i Jarosław. Niebiescy to natomiast: Jakub, Sylwia, Mariola, Szymon, Kamil i Jakub. Każda drużyna miała przygotować pięć pozycji śniadaniowych: jajko po benedyktyńsku, jajko po szkocku, amerykańskie puchate pancake, avocado na toście oraz pozycja dowolna. Po próbowaniu dań jurorzy zdecydowali, że stosunkiem punktów 2 do 4 to żółci wygrywają tę konkurencję i mają immunitet w tym odcinku.
Konkurencja główna polegała na przygotowaniu dania, które opowie najwięcej o każdym z kucharzy. Miało ono nawiązywać do miejsca, z którego pochodzą, a zatem mile widziane były dania regionalne. Powstały m.in. pierogi z serem i smalcem oraz cebularzem z makiem na bazie szampana (lubelski twist) oraz kaszotto z duszoną wieprzowiną (krakowsko-podhalańskie). W dogrywce znaleźli się: Mariola, Jakub Reszka, Jakub Chojecki, Kamil oraz Szymon. Temat dogrywki to tatar wegetariański. Kucharze przygotowali wobec tego: tatar z selera (Mariola), tatar z papryki, marchwi i rzepy (Szymon), tatar z czerwonej papryki z cebulą (Kamil), tatar z papryki i granatu z przepiórczym żółtkiem (Jakub R.), tatar z marchwi, bakłażana i cebuli z żółtkiem (Jakub Ch.).
W 2. odcinku 7. edycji "Top Chef" odpadli Kamil Kędzierski, Jakub Reszka i Jakub Chojecki!
