Okrasa łamie przepisy Odcinek 381 - Krótka historia gryki

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W swojej kolejnej wyprawie Karol Okrasa wyruszy na Podlasie, aby opowiedzieć widzom krótką historię gryki. Gryka, w postaci zarówno kaszy jak i mąki, była bardzo rozpowszechniona w tym regionie na długo przed pojawieniem się w połowie XIX wieku ziemniaka, dziś tak popularnego na tych terenach. I choć kasza gryczana wydaje się czymś bardzo polskim, bardzo lokalnym, to gryka jest rośliną uprawianą od tysiącleci w wielu zakątkach świata. Ostatnio w naszych sklepach pojawił się japoński makaron Soba, wytwarzany właśnie z mąki gryczanej. Gryka została udomowiona w Azji Południowo - Wschodniej prawdopodobnie około ośmiu tysięcy lat temu. Najstarsze znaleziska archeologiczne z Japonii pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat, a z Chin sprzed czterech i pół tysiąca. Do Europy gryka dotarła wraz z najazdami tatarskimi około XV wieku. Dlatego w polskim języku niektóre jej nazwy regionalne kojarzą się z Tatarami, jak na przykład tatarka. Znana też jest w innych rejonach jako hreczka lub bukwita, z uwagi na podobieństwo do orzeszków bukowych, czyli nasion buka. Do nasion buka nawiązuje też angielska nazwa gryki - buckwheat, w luźnym tłumaczeniu "bukowe zboże". Dziś uprawiana jest na całym świecie. Wielką zaletą gryki są jej małe wymagania glebowe i klimatyczne. Może ona rosnąć na bardzo słabej glebie i w ostrym klimacie, nawet w Himalajach. W dawnej polskiej kuchni była kojarzona raczej z biedą, ale dziś dietetycy zwracają uwagę na jej liczne zalety zdrowotne. Dlatego warto jest sięgać częściej zarówno po kaszę gryczaną, jak i mąkę gryczaną. A co gryki przygotuje nasz kucharz? Pierwszą propozycją Karola będzie orientalna sałatka z kaszy gryczanej i ogórka, podana z glazurowanymi kawałkami polędwiczki wieprzowej. Druga to zupa gryczana z pieczonymi burakami, podana z wędzonym twarogiem. A trzecia to ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną.

Czas trwania:35 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki
  • Krótka historia gryki