W 6. odcinku pitej edycji "Top Chefa" w kuchni pojawił się szef Amaro i jego goście - eksperci: Ching He Huang - londyńska szefowa kuchni, znana z kanału Polsat Food gwiazda brytyjskiej telewizji, ambasadorka kuchni chińskiej, pogromczyni stereotypów dotyczących kuchni azjatyckiej oraz Adam Jaworski, czyli DJ Adamus – juror w programie “Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, a prywatnie podróżnik i wielbiciel Azji. Dla uczestników było już jasne, że tematem pierwszego zadania będzie kuchnia chińska. Każdy musiał po swojemu zinterpretować jedno danie z kuchni Państwa Środka. Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym przypadła Rafałowi, Ania wylosowała cielęcinę w pięciu smakach, Sandra - rybę po chińsku z grzybami mun, Aniela - kurczaka w cieście, Tomek - ryż z warzywami, a Przemek - sajgonki. Dla Huberta zostały banany w cieście.
Eksperci i szef Amaro zdecydowali, że to Aniela i Hubert przygotowali najlepsze dania. Nagrodą w tym zadaniu był immunitet oraz 4-dniowa wycieczka do Barcelony. Ching ogłosiła, że najbardziej urzekająca potrawa należy do Anieli, która zgarnęła nagrody oraz przeszła do kolejnego odcinka.
CZYTAJ TAKŻE:
"TOP CHEF" ODCINEK 6. DJ ADAMUS I KUCHNIA CHIŃSKA [WIDEO+ZDJĘCIA]
Tematem kolejnego zadania była kasza. W parach uczestnicy mieli przygotować dwa dania - wytrawne i słodkie. Każdy duet wybrał dwa rodzaje kasz: Tomasz z Hubertem - pęczak i kaszę kukurydzianą, Anna z Rafałem - kaszę mannę i komosę ryżową, Sandra z Przemysławem - bulgur i kaszę gryczaną.
Zdaniem jurorów, to Tomasz i Hubert poradzili sobie najlepiej. Do dogrywki trafił natomiast duet Sandra i Przemek. Tematem przewodnim dogrywki były gofry. Uczestnicy podeszli do nich w zupełnie odmienny sposób. Sandra zrobiła gofry z melonem marynowanym w whisky, a Przemek podał gofra na słono - z wędzonym halibutem. Po degustacji jurorzy w drodze głosowania zdecydowali, kto powinien opuścić kuchnię "Top Chefa".
Z programu "Top Chef" odpadł Przemysław Klima!
