"MasterChef - Najlepsi". Sprawdź, co się działo w odcinku specjalnym i która drużyna wygrała! [WIDEO+ZDJĘCIA]

Kamila Glińska
fot. TVN/Fokusmedia/Newspix.pl
fot. TVN/Fokusmedia/Newspix.pl
Pięć wyjątkowych drużyn – najlepsi z najlepszych uczestników "MasterChef" oraz "MasterChef Junior" połączyli siły, aby wspólnie stanąć do kulinarnej rywalizacji. Sprawdź, co się wydarzyło!

W specjalnym odcinku "MasterChefa" na uczestników, znanych z poprzednich edycji czekały trzy konkurencje. Liczyło się będzie gotowanie od serca, bo ta wyjątkowa rywalizacja miała szczytny cel – zwycięska drużyna może wesprzeć wybraną organizację charytatywną.

Przed Magdą Gessler, Anią Starmach i Michelem Moran stanęło pięć wyjątkowych drużyn pod dowództwem małych kucharzy z pierwszej polskiej edycji "MasterChef Junior": Natalii Paździor, Jakuba Tomaszczyka, Luizy Baaziz, Karola Labudy i Mateusza Truszkiewicza. W kuchni pojawili się też m.in. Magdalena Nowaczewska (zwyciężczyni piątej edycji), Damian Kordas (zwycięzca czwartek edycji) oraz Janina Górnicka, czyli babcia Jasia. Drużyny prezentowały się następująco:

Niebiescy: Janek Paszkowski, Maciek Koźlakowski, Mikołaj Rej, Natalia Paździor

Czerwoni: Diana Volonkhowa , Charlie Daigneault, Maria Ożga, Jakub Tomaszczyk

Zieloni: Dominika Wójciak , Arkadiusz Paciorek, Mariusz Szwed, Luiza Baaziz

Żółci: Damian Kordas, Adam Kozanecki, Janina Górnicka, Karol Labuda

Pomarańczowi: Magda Nowaczewska, Anna Kawa-Kułyk, Grzegorz Bień, Mateusz Truszkiewicz

Przy pierwszej konkurencji, pod magiczną skrzynką był tort w kształcie serca, co oznaczało, że zadaniem jest przygotowanie dwóch przystawek i dania głównego - prosto od serca. Niebiescy przygotowali krewetki smażone na maśle z czosnkiem, wegetariańską przystawkę z curry i dorsza smażonego z puree z kalafiora. Czerwoni zaserwowali ceviche, pierożki z mięsem z kaczki oraz comber jagnięcy w sosie, Zieloni - smażone langustynki i krewetki w białym winie, crespelle z koziego sera oraz pierogi z halibutem. Żółci przygotowali polędwiczki drobiowe z orzechami na musie z jabłek, faszerowaną cukinię oraz pierogi z wątróbką, a Pomarańczowi - ceviche z tuńczyka, comber jagnięcy w panierce serowo-ziołowej oraz filet z kurczaka z puree z buraka. Pierwszą konkurencję wygrali Zieloni. Drugie miejsce zajęli Pomarańczowi, a trzecie - Niebiescy. Z dalszej konkurencji odpadli natomiast Żółci.

Kultura i rozrywka

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

W kolejnym etapie liczyły się zdolności manualne. Najpierw trzeba było obrać i posiekać orzechy na tort orzechowy, następnie obrać i zetrzeć ziemniaki na placki, ubić pianę na bezę, a na koniec usmażyć 10 perfekcyjnych naleśników. Jako pierwsi skończyli Niebiescy, a odpadli Zieloni. Ostatnie zadanie to przygotowanie trzech idealnych deserów dla każdego z jurorów, a w ocenie wsparła ich Małgosia Kocińska – najmłodsza uczestniczka pierwszej edycji "MasterChef Junior". Dla niej także należało przygotować deser.

"MasterChef" Team została drużyna Niebieska - Janek, Maciek, Mikołaj i Natalia!

Źródło: TVN/x-news

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Oczu od Katarzyny Dąbrowskiej oderwać nie możemy! Zachwyciła!

Oczu od Katarzyny Dąbrowskiej oderwać nie możemy! Zachwyciła!

Znamienite gwiazdy na gali. Alicja Węgorzewska to kwintesencja stylu i klasy!

Znamienite gwiazdy na gali. Alicja Węgorzewska to kwintesencja stylu i klasy!

Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn