Oprócz wspaniałych miejsc mam wielką przyjemność, dzięki prowadzącemu, uchylać pokrywki garnków państw globu ziemskiego. Ja "polska kucharka" obserwuję, notuję, a potem staram się odtworzyć kulinarny kunszt ze szklanego ekranu. Gotowanie w różnych miejscach i okolicznościach przyrody to ciekawe doświadczenie, które pozwoliło niejednemu kucharzowi odejść od powszechnie znanych schematów sztuki kulinarnej. Olbrzymia wiedza i ciągła ciekawość świata, od kuchni, pozwoliła Panu Makłowiczowi stworzyć program, w którym pokazuje kunszt sztuki kulinarnej w nietuzinkowym wydaniu.
Większość programów kulinarnych ma przebieg monotonnych monologów, które, owszem bywają ciekawe, ale nie wciągające. "Makłowicz w podróży" promuje również geografię i szeroko pojmowaną ciekawość kultury kulinarnej. To pochwała kuchni i lokalnych produktów z różnych stron świata.Reasumując: to program dla ludzi ciekawych świata i wrażeń nie tylko kulinarnych. To prawdziwa skarbnica wiedzy dla jej łaknących, uruchamiająca zmysły nie tylko ze strony naszego podniebienia.
Eliza Kruk
